Adventisti Latvijā pagaidām lasa. Aptaujas analīze – 2.daļa

Laikā, kad visā pasaulē runā par tendenci mazāk lasīt un pētīt, Latvijā pagaidām skaitļi rāda krietni pozitīvāku ainu. It īpaši, ja runājam par Bībeles lasīšanu. Trīs no četriem adventistiem saka, ka lasa vai pēta Bībeli vismaz reizi nedēļā (jāpiebilst, ka jautājums bija par Bībeles lasīšanu ārpus dievkalpojuma). Šie skaitļi ir krietni lielāki nekā rāda līdzīgas aptaujas citur pasaulē. Piemēram, ASV mazāk nekā 40 procentu adventistu Bībeli lasa kaut reizi nedēļā.

Lūk, šāda ir aina ar adventistiem Latvijā:

Mēs aptaujā lūdzām atbildēt, cik bieži iznāk Bībeli lasīt ārpus dievnama. Gandrīz 27 procenti atbildēja, ka lasa to katru dienu, bet 18 procenti to dara katru otro dienu. Tikai 18 procenti atzina, ka lasa to reizi mēnesī vai retāk.
Jāatzīst, citas garīga satura grāmatas (nešķirojot tās pēc autora) tiek lasītas mazāk. Taču arī tās nav zaudējušas savu aktualitāti. Vairāk nekā 60 procentu atzīst, ka lasa garīga satura grāmatas vismaz reizi nedēļā. Un tikai 30 procenti atzīst, ka kaut ko izlasa vai nu reizi mēnesī vai nelasa nemaz.
Tomēr aptauja liecina, ka tendences nepārprotami ir līdzīgas kā citviet pasaulē. Cita aina veidojas, sadalot respondentus pēc grupām. Jaunieši vecumā no 15-24 gadiem lasa krietni mazāk. Gandrīz divas trešdaļas atzīst, ka garīga satura grāmatas nelasa. Mazāk nekā katrs desmitais to dara ikdienā. Proti, ar grāmatām jauno paaudzi uzrunāt šodien nevar.
Bībeles lasīšanas aina ir mazāk dramatiska. Vairāk nekā puse jauniešu atzīst, ka vismaz reizi nedēļā Bībeli atver. Šis skaitlis ir pat lielāks nekā ASV to dara visa vecuma adventisti. Turklāt 17 procenti jauniešu atzīst, ka Bībeli lasa katru dienu.

Vēl pozitīvāka aina vērojama nākamajā vecuma grupā no 25 līdz 39 gadu vecumam. Analītiķi saka, ka šī vecuma grupa ir vissvarīgākā. Cilvēki ir jau ieguvuši izglītību, viņi veido ģimeni un lielā mērā precīzi atspoguļo šī brīža realitāti. Mazāk nekā puse (46%) saka, ka viņi vai nu nelasa vai lasa ļoti maz (pāris reizes mēnesī). Lielākā daļa atver grāmatu vismaz reizi nedēļā, un tikai 10 procenti to dara katru dienu. Apmēram trešā daļa šajā vecumā grāmatas nelasa.
Bībeles lasīšanā aina ir nedaudz labāka. Tomēr katrs ceturtais atzīst, ka viņš Bībeli praktiski nelasa. 17 procenti saka, ka to atver reizi vai divas reizes mēnesī. Bet 44 procenti to dara biežāk nekā reizi nedēļā. 15 procenti lasa Bībeli katru dienu. Interesants ir fakts, ka 15 procenti no aptaujātajiem atzina, ka garīgās grāmatas lasa biežāk nekā Bībeli. Tiesa, mēs neprecizējām, kāpēc un kuru autoru grāmatas tās ir.

Jāpiemin, mēs neatradām sakarību starp to, vai cilvēks ir dzimis jau ticīgu vecāku ģimenē, vai tomēr nē – tas viņa lasīšanas paradumus neietekmē. Taču interesanta ir cita likumsakarība- jo ilgāk cilvēks ir draudzē, jo vairāk viņš pēta Bībeli. Vairāk nekā puse jeb 56 procenti tie, kas draudzē ir 16 gadus un vairāk, atzina, ka lasa Bībeli katru dienu vai katru otro dienu. Tikai 13 procenti Bībeli praktiski nelasa. Savukārt citu garīgo literatūru katru dienu vai katru otro dienu lasa 35 procenti, bet grāmatas praktiski nelasa 21 procents.

Savukārt no nesen kristītajiem (pēdējo piecu gadu laikā) puse lasa Bībeli biežāk nekā reizi mēnesī. 37 procenti to praktiski nelasa, arī tie, kas nav no kristīgām ģimenēm. Arī citas grāmatas vairāk kā puse jaunkristīto praktiski nelasa.

Tātad lai gan Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, cilvēki lasa daudz vairāk gan Bībeli, gan citas garīga satura grāmatas, to vairāk dara vecākā paaudze. Jaunieši lasa mazāk.

Aptauja veikta no 21.aprīļa līdz 4.maijam.
Par pašu aptauju un tās metodoloģiju vairāk lasiet šeit: "Kam mēs ticam? Adventistu aptauja Latvijā"
Adventisti Latvijā pagaidām lasa. Aptaujas analīze – 2.daļa Adventisti Latvijā pagaidām lasa. Aptaujas analīze – 2.daļa Reviewed by VA redakcija on trešdiena, maijs 10, 2017 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.