Ugunsgrēki Austrālijā

Lai gan šobrīd (08.01.2020) neciešamais karstums Austrālijā mazinājies, vasara vēl nav pat pusē, un sinoptiķi jau brīdina par nākamo karstuma vilni, kas tuvojas kontinentam. Līdz šim bojā gājuši vismaz 26 cilvēki un vairāk nekā pusmiljards dzīvnieku. Kā gan tas ietekmējis adventistus?

Kā raksta adventistu ziņu aģentūra ANN, šobrīd nav ziņu par bojāgājušiem draudzes locekļiem. Tomēr daudzas ģimenes ir palikušas bez mājām un iedzīves.

Jaundievidvelsas štatā visvairāk cietusī pilsēta ir Kobargo. Tur bez pajumtes palikušas septiņas adventistu ģimenes. Nodegusi ir arī ēka, kurā neliela 15 cilvēku draudze pulcējās uz dievkalpojumiem. Visgrūtāk klājas kādam vecam draudzes locekliem, kuram šajās dienās nomira viņa 92 gadus vecais brālis – šis vīrietis saka, ka nav spējīgs atgriezties savā nodegušajā īpašumā.

Begas adventistu draudze savukārt atvērusi savu dievnamu kā evakuācijas centru. Šobrīd baznīcā pagaidu mājvietu atraduši 35 cilvēki un 15 suņi. Šī palīdzība bijusi ļoti laikā, jo valsts atvērtie evakuācijas centri ir pārpildīti, turklāt, kā piebilst vietējās adventistu palīdzības organizācijas ADRA direktors Sarīns Taituave, citviet neuzņem mājdzīvniekus, bet arī viņiem nav kur palikt. Ugunsgrēki turpina savu postošo darbu, un paredzams, ka dievnamā nāksies saspiesties vēl vairāk cilvēkiem.

Lai palīdzētu, ADRA piedāvā finansiālu atbalstu (nedaudz virs 300 eiro vienreizēju pabalstu) tiem draudzes locekļiem, kam ugunsgrēku dēļ nonākuši grūtībās. Runa ir par brīvprātīgajiem un citiem, kas ugunsgrēku dēļ nevar turpināt strādāt un ir nonākuši finansiāli sarežģītā situācijā. Palīdzību var saņemt arī atsevišķas draudzes (apmēram 1250 eiro apmērā). Savukārt divas draudžu savienības nolēmušas sniegt nelielu finansiālu atbalstu tiem, kuri palikuši bez pajumtes. Viņi var saņemt nedaudz virs 3000 eiro.

Telefonsarunā Taituave atzīst, ka cilvēkiem īpaši nepieciešams morāls atbalsts. Bezcerības sajūta visvairāk vērojama lauku reģionos, tādēļ daudzi jūt nepieciešamību satikties, iedrošināt, kopā aizlūgt. ADRA grasās tikties ar vietējām draudžu kopienām, lai kopā pārspriestu, kā labāk koordinēt palīdzības darbu un kā visatbilstošāk iesaistīties, lai palīdzētu saviem draudzes locekļiem un arī apkārtējai sabiedrībai.

Vietēji adventisti arī stāsta piedzīvojumus, kā cilvēki viņus uzrunā un vēlas, lai kristieši par viņiem aizlūdz. Īpaši svarīgs ir atbalsts ugunsdzēsējiem, kuri  cīnās ar liesmām. Valstī ir arī daudz brīvprātīgo ugunsdzēsēju.

Ir atsevišķi brīnumaini stāsti. Fordu ģimene saka, ka ir ārkārtīgi pateicīgi Dievam, ka viņu mājas palikušas neskartas. Divas reizes uguns plosījās pie pašām mājas durvīm. Visapkārt viss ir izdedzis, bet viņu mājas palikušas neskartas.

Tomēr citiem kaimiņiem nav tā veicies. Vairums māju nodegušas. Turklāt Tumbarumbas  adventistu draudzes locekļi stāsta, ka ugunsnelaime viņu apvidu skārusi divreiz. Pirmajā reizē Vecgada vakarā vairākas mājas izglābās no uguns, kad koki nodega, bet dzīvojamie nami palika neskarti. Daudzi cerēja, ka viņi no tālākās nelaimes ir pasargāti, jo zaļā zona bija jau nopostīta. Tomēr pēc Jaunā gada uguns svelme bijusi tik liela, ka tā atkal pārņēmusi vietējo pilsētiņu, un šoreiz nodega arī mājas.

Vjens Fords, kura māja brīnumainā kārtā palikusi neskarta, saka, ka emocijas ir ļoti grūti aprakstīt. Visapkārt valda postaža. Tajā pašā laikā viņš atzīst, ka neierasti ir dzirdēt no daudzajiem neticīgajiem kaimiņiem, kas grib, lai par viņiem aizlūdz. Daudzi nelaimē piemin Dieva vārdu.

Adventistu baznīcas prezidents Teds Vilsons ir izplatījis aicinājumu kristiešiem visā pasaulē lūgt Dievu, lai Viņš aptur briesmīgo ugunsgrēku izplatību.
Lūgsim, lai Dievs sūta lietu, lai norimst vēji. Un atcerēsimies aizlūgt par ugunsdzēsējiem, kas varonīgi cīnās ar liesmām, un par tiem, kas rūpējas par ugunsgrēkos cietušajiem cilvēkiem - tā savā uzsaukumā saka Teds Vilsons.
Ugunsgrēki Austrālijā Ugunsgrēki Austrālijā Reviewed by VA redakcija on trešdiena, janvāris 08, 2020 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.