Mēdiji un Baznīca


Jau pēc dažām nedēļām būs Latvijas adventistu draudžu kongress, un tajā analizēs, kas ir izdarīts, kas nē un kā baznīca darbosies turpmāk. Pagājušajā rakstā runājām par Draudžu savienības izstrādātajiem plāniem un kā ir veicies ar to realizāciju. Ja daudzas jomas ir vērtējamas vispārīgi, tad Komunikācijas nodaļas darbošanos ir vērts pieminēt atsevišķā rakstā.

Acīmredzams ir fakts, ka Komunikācijas nodaļa šai LDS padomei ir bijusi prioritāšu augšgalā. Tā kā kongress Komunikācijas nodaļas vadītāju neievēlēja, bet Ģirts Rozners (kurš to darīja iepriekš) vēlāk tika izraudzīts par LDS sekretāru, padomei bija jāatrod jauns vadītājs. Mēs zinām, ka bīskaps uzrunāja vairākus cilvēkus, un viņam bija vīzija, ko vajadzētu darīt: Adventistu baznīcas mājas lapa buksēja (nodrošināt pilnvērtīgu darbu uz brīvprātības pamatiem neizdevās), un padome vēlējās lielāku uzmanību pievērst informācijas apritei interneta vidē.

LDS padome pirmo reizi atrada finansiālas iespējas algot Komunikācijas daļas vadītāju. Darbam atsaucās Juris Karčevskis, kurš šo pienākumu pagājušajos gados ir veicis. Jāpiebilst, ka viņš ir vienīgais pilnas slodzes algotais nodaļas vadītājs, kurš saņem algu tāpat kā visi mācītāji.

Šī taktika deva savus pozitīvos augļus: mājas lapa adventisti.lv ir pilnībā restartēta. Tajā ir pieejama plaša informācija gan par baznīcu, gan dažādām tās darbošanās jomām. Baznīca aktīvi izmanto sociālos tīklus, īpaši Facebook. Tajā regulāri tiek atjaunota informācija. Tāpat nesen izveidota lapa krievu valodā. Arī tā kļūst arvien informatīvi bagātāka. Baznīca pilnīgi noteikti ir kļuvusi pamanāmāka interneta vidē.

Ja baznīcas vēlme uzrunāt savus cilvēkus internetā ir kļuvusi redzamāka, tad par sabiedrības uzrunāšanu to nevar sacīt. Adventistu baznīcas vārds lielajos medijos reizēm pieminēts skandālu sakarā. Pati baznīca proaktīvi cilvēkus nav pūlējusies uzrunāt. Pēdējo gadu laikā Romas Katoļu baznīca un arī Evaņģēliski luteriskā baznīca ir paudusi savu viedokli par dažādiem jautājumiem, protams, ar to bieži nonākot krustugunīs. Adventistu baznīca ir izvēlējusies taktiku pašiem sevi nepopularizēt, un kamēr viņiem nejautā, neko neteikt. Acīmredzot, šī komunikācijas sadaļa baznīcai nav šķitusi svarīga.

Runājot par baznīcas vēstījumu saturu, nostāja ir vērtējama dažādi. No mūsu skatu punkta, rezultāts ir pat ļoti labs — ir izveidojusies interneta vietne “Vēstis Adventistiem”.  Bet pieļaujam, ka ne visiem šis šķiet labs rezultāts.

Pirms 5 gadiem jaunajai LDS padomei sākot darbu, komunikācijas politika būtiski mainījās. Līdz tam saturiskais smagums lielā mērā bija uz žurnāla “Adventes vēstis” pleciem. Faktiski ārpus sākotnēji populārā sociālā tīkla “draugiem.lv”, kur bija izveidojušās adventistu diskusiju grupas, “Adventes vēstis” bija galvenais informācijas apmaiņas centrs. Tajā tika publicēta dažāda veida informācija, un iepriekšējā baznīcas vadība uzskatīja to par konsolidējošu elementu, kurā jādod iespēju izteikties dažādām izpratnēm un viedokļiem. Bija izveidota redkolēģija, kuras uzdevums bija nodrošināt informācijas un viedokļu daudzveidību.
Jaunajai Komunikācijas nodaļai šī pieeja nelikās pareiza. Tā izformēja veco redkolēģiju un izveidoja jaunu, kuras uzdevums bija rūpēties par lielāku saturisko tīrību un atbilstību jaunajam baznīcas kursam. Žurnālistam Aidim Tomsonam, kurš tobrīd vēl darbojās žurnāla redkolēģijā, vairākkārt bija sarunas ar vadību par to, ka tas neizbēgami liks veidoties jaunām informācijas apmaiņas vietnēm. Taču baznīcas vadībai tobrīd, acīmredzot, tas neradīja raizes. Rezultātā pirms vairāk nekā divarpus gadiem sapulcējās pirmā iniciatīvas grupa un pēc dažiem mēnešiem izveidoja vietni “Vēstis Adventistiem”.

Lai arī sākotnēji daudzi tā nedomāja, mūsuprāt, rezultāts ir labs. Tagad ir baznīcas oficiālā lapa, kurā pamatā ir labas un pozitīvas ziņas, kā arī informācija. Savukārt “Vēstis Adventistiem” (VA) ir neatkarīgs portāls, kurš vajadzības gadījumā var rakstīt gan objektīvi, gan kritiski. Jo vairāk mediju un vairāk informācijas avotu, jo lasītāji ir ieguvēji. Šajos laikos interneta vide nodrošina ļoti vienkāršu informācijas apriti, un katram ir iespēja paust savu viedokli. VA pārstāv plašāko progresīvi–liberālo spārnu, kura mediju politika lielā mērā saskan ar tādu lielo adventistu žurnālu redakcijas principiem kā “Adventist Today” un “Spectrum”.

Runājot par medijiem, ir jāpiemin pārmaiņas radio darbā. Pirms pāris gadiem no saviem pienākumiem tika atbrīvots radio studijas pārraugs un atbildīgais Ģirts Rozners. Oficiāli arguments bija vēlme atslogot Ģirta daudzo pienākumu nastu. Tajā pašā laikā netika slēpts, ka viņam pārmeta vienpusēju darbošanos un nerēķināšanos ar jauno Komunikācijas nodaļas politiku. Šobrīd Radio padomes darbu pārrauga pats bīskaps Vilnis Latgalis. Radio raidījumi, kas dzirdami gan Latvijas Kristīgā radio ēterā, gan interneta vidē, top ar jaunas komandas pūlēm. Ir jāatzīst, ka jaunā komanda cenšas veidot raidījumus daudzpusīgus, un jaunu cilvēku iesaistīšana darbā vērtējama pozitīvi.

Mums šķiet, ka LDS vadība komunikācijas jomā ir centusies mācīties no sākotnējām kļūdām.  Redzot, ka centieni ierobežot atšķirīgus viedokļus rada jaunas informācijas platformas, kontrolējošā politika ir atslābusi. Tomēr saprotama ir baznīcas vadības vēlme notušēt sliktās ziņas un runāt tikai par pozitīvo. Tādēļ ir labi, ka “Vēstis Adventistiem” var aizpildīt līdzsvaram nepieciešamo objektīvās kritikas un analīzes nišu.

Protams, Komunikācijas nodaļa nav vienīgā darbīgā nodaļa Draudžu savienībā. Par pārējo nodaļu darbu nākamajā rakstā.
Mēdiji un Baznīca Mēdiji un Baznīca Reviewed by VA redakcija on piektdiena, maijs 04, 2018 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.