Lielā puzle. Pārdomas, grāmatu lasot

   
Vēlos padalīties ar kādu vērtīgu dāvanu, ar ko mani pārsteidza Latvijas Bībeles biedrība. Kādu dienu saņēmu sūtījumu, kurā atradās grāmata Lielā puzle, autors Hanss Juhans Sāgrustens, Norvēģijas Bībeles biedrības teologs un tulkotājs, izdota 2014. gadā, tulkojums latviešu valodā 2019. gadā.

Par ko tad ir šī grāmata? Gandrīz ikviens, kurš kādā brīdī ir izrādījis īslaicīgāku vai noturīgāku interesi par Bībeli, ir uzdevis jautājumu par to, cik tad šis rakstiskais vēstījums ir uzticams. Ir izteiktas teorijas un pieņēmumi, ka Bībeles teksts gadsimtu laikā ir piedzīvojis būtiskas izmaiņas, kas liek apšaubīt tā dievišķo izcelsmi un mazina Svēto Rakstu vērtību. Tomēr līdzās straujai attīstībai citās zinātnes nozarēs pēdējā gadsimta laikā, arī Bībeles teksta vēstures pētniecībā ir daudz jaunu atklājumu. Citāts no 140. lpp.:
Pirms 100 gadiem bija pilnīgi iespējams apgalvot, ka imperators Konstantīns ir mainījis evaņģēlijus, kā arī to, ka ap 300. gadu tikusi veikta liela mēroga teksta revīzija. Tagad tā apgalvot vairs nevar. Ir atrasti krietni senāki papirusa manuskripti, no kuriem mēs precīzi zinām, kādas izskatījās Jaunās Derības grāmatas jau pirms Nīkajas koncila (325.gads – autora piezīme). Tieši 20. gadsimta atradumi ļauj mums apgalvot: Jaunā Derība ir visuzticamākais krājums no senajiem laikiem.
Tomēr līdzās teksta pētījumos iegūtajiem pārliecinošajiem pierādījumiem par Bībeles satura pārsteidzošu nemainību gandrīz 2000 gadu laikā, grāmatas autors ļoti aizraujošu stāstu veidā cenšas kaut nedaudz atspoguļot to, kā tieši tas ir bijis iespējams. Mūsdienās dažādās kolekcijās ir apzināti gandrīz 6000 Jaunās Derības manuskripti jeb kopijas. Senākie no tiem pārrakstīti 2. gadsimtā – tātad ļoti īsu laiku pēc orģināla sarakstīšanas. Katrai šai kopijai ir savs unikāls stāsts, kā tā nonākusi līdz mūsdienām. Vispirms ir bijis kāds izglītots cilvēks, kurš ir mācējis rakstīt, kuram Jaunā Derība ir bijusi ļoti svarīga, un viņš ir veicis teksta pārrakstīšanu, kas reizēm var prasīt daudzus mēnešus vai pat gadus. Tālāk šajā gadsimtu garajā ķēdē  ticīgi cilvēki un mūki šo Svēto Rakstu manuskriptu ir lasījuši un rūpīgi glabājuši no paaudzes paaudzē klosteros, sinagogās, bet draudošu briesmu brīžos Dieva Vārda kopijas tika paslēptas ienaidniekiem grūti pieejamās vietās, lai no jauna tiktu atrastas dažreiz pat pēc tūkstoš gadiem, kādam nejaušam Ēģiptes zemniekam ar savu lāpstu uzduroties māla krūkai, kurā paslēpti viņam pilnīgi nesaprotamu tekstu aprakstīti papirusa fragmenti. Daži no tiem tiek izmantoti, lai iekurtu mājas pavardu, tomēr daļa laimīgā kārtā nokļūst senlietu tirgotāju un starpnieku rokās un pēc tam jau kāda kolekcionāra īpašumā un Bībeles teksta pētnieku redzeslokā.

Atskatoties uz šo šķietami nejaušo notikumu ķēdi turpat divu tūkstošu gadu garumā, grūti nesaskatīt dievišķo vadību, sargājot Dieva Vārdu neskartu laikmetu griežos, iesaistot gan  ticīgos, gan nejaušus garāmgājējus, tirgotājus, kontrabandistus, kolekcionārus un pētniekus.

Ja vēlies uzzināt vēl daudz aizraujošus stāstus par Bībeles manuskriptu vēsturi, tad iesaku izlasīt šo grāmatu. Grāmatu iespējams iegādāties Latvijas Bībeles biedrībā klātienē vai attālināti (bibelesbiedriba.lv/product/liela-puzle/).

Arvīds Irmejs

Ja vēlies atbalstīt Latvijas Bībeles biedrības darbu, tad savu ziedojumu iespējams nosūtīt uz kontu:
LV26UNLA0002030469618
Lielā puzle. Pārdomas, grāmatu lasot Lielā puzle. Pārdomas, grāmatu lasot Reviewed by VA redakcija on trešdiena, jūlijs 29, 2020 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.