Mācītāji un draudzes


Adventistu baznīcai Latvijā trūkst mācītāju. Par to nav nekādu šaubu. Šobrīd kalpošanā tiek izmantots ikviens pensionārs. Pat ja viņš vairs oficiāli vecuma dēļ nestrādā, vienalga bieži vien sabatos kādā no draudzēm viņš kalpo. Baznīca šobrīd lielā mērā ir atkarīga no pensijas vecuma sasniegušo mācītāju darbošanās. Pat ļoti cienījamo vecumu sasniegušais kādreizējais bīskaps Viktors Geide pēc tam, kad bija devies pelnītā atpūtā, tika aicināts atgriezties kalpošanas darbā.

Būtisku darba nastu nes sievietes–palīgmācītājas. Iepriekšējā LDS padome aicināja darbā vairākas draudzes māsas, kuras uzticīgi darbojas. Tajā brīdī, kad bērna kopšanas atvaļinājumā devās viena no mācītājām Līvija Baltrušaite–Karzone, Kurzemē izveidojās pat dramatiska situācija — lielu Kurzemes reģionu pārraudzīja tikai viens mācītājs Tālivaldis Vilnis. Vēlāk viņam palīgā tika nosūtīts mācītājs Andris Pešelis.

Šo 5 gadu laikā LDS padomei ir bijis grūti uzrunāt jaunus cilvēkus, kas būtu gatavi kļūt par mācītājiem. Iemesli tam ir vairāki. Viens no tiem, protams, ir finansiālā situācija. Brīdī, kad esošā LDS padome pārņēma darba stafeti no iepriekšējā sasaukuma, materiālā bāze bija salīdzinoši laba. Ienākumi ļāva palielināt mācītāju algas, un tas viesa cerības. Diemžēl kopš tā laika situācija nav uzlabojusies, daļai mācītāju tikai pasliktinājusies. VA jau rakstīja par tiem mācītājiem, kuriem padome algas būtiski samazināja, jo uzskatīja, ka viņu slodze nav atbilstoša. Savukārt saspringtā gaisotne, kāda veidojās Draudžu savienības iekšienē, darboties vēlmi nevairoja. VA rīcība ir informācija, ka vairāki mācītāji nopietni apsvēra iespēju pamest mācītāja amatu. Labā ziņa ir tā, ka tas nav noticis.

Tomēr vairāki mācītāji šajā laikā ir zaudējuši darbu. Kādi aizgāja paši – kopš pagājušā kongresa savu kalpošanu mācītāja darbā ir pārtraukuši Dainis Rudzītis (viņš gan piekritis pārraudzīt  Daugavpils atšķēlušos grupu), Daumants Kleimanis, Dainis Ulnicāns, Romāns Locāns, Sofija Žaruna, Sergejs Konča. Kādi ir devušies pensijā vecuma un veselības dēļ (Uldis Liepiņš, Andrejs Zilgalvis). Savukārt kādiem nācās amatu atstāt, pašiem to negribot.

Visskaļākais notikums bija Rīgas Centra draudzē. Rīgas 1.draudzes mācītāju Ivo Rodertu ne tikai atstādināja no darba, bet arī izslēdza no mācītāju rindām. Pēc tam kalpošanu atņēma mācītājam Dzintaram Ozoliņam. Arī viņš, līdzīgi kā Ivo Roderts, vēlējās turpināt darbu, taču LDS padome uzskatīja, ka viņa invaliditāte neļaus viņam pilnvērtīgi turpināt mācītāja kalpošanu. Viņi abi bija ordinēti mācītāji, un tas retās rindas vēl vairāk paretināja.

Šajā neiepriecinošajā tendencē ir pāris labas ziņas — šo gadu laikā kalpot sācis Mārtiņš Subatovičs un Dāvids Trubeckojs, savukārt krievu draudzēs darbojas Aleksandrs Podbrezskis. Taču ir skaidrs, ka  ar šo būs par maz. Ir jādomā, kā papildināt mācītāju rindas. Tiesa, tas ir arī finansiāls izaicinājums, un tas, iespējams, būs jārisina kopā ar budžeta iespējām.

Vēl viens sāpīgais jautājums ir par izglītību — jaunajiem kalpotājiem ir jāmācās, un arī šis ir viens no nākamās padomes steidzamajiem uzdevumiem.

Mācītājiem noteikti nepalīdz daudzie konflikti draudzē. Diemžēl tie pēdējo gadu laikā bijuši vairāk nekā jebkad iepriekš. Par to vairāk nākamajā rakstā.
Mācītāji un draudzes Mācītāji un draudzes Reviewed by VA redakcija on piektdiena, maijs 11, 2018 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.