Kongresa svētību apkopojums

Kāpēc gan tik daudz cilvēku saka, ka viņiem nepatīk baznīcas kongresi? Tā ir iespēja ne tikai piedzīvot sirsnīgu brāļu un māsu mīlestību, bet arī daudz ko jaunu uzzināt, pašiem dalīties ar unikālām atziņām, turklāt darīt to ar mūžības pieskārienu.

Mums, VA komandai, šķita svētīgi apkopot vērtīgākās atziņas, kādas divās kongresa dienās bija dzirdamas. Mēs dalījāmies ar tām paši savā vidē un spriedām, ka vajag tās līdzdalīt arī jums. Galu galā Rīgā divas dienas bija pulcējušies Latvijas labākie kristieši, šīs zemes gaisma un sāls (nedomājiet, ka mēs sevi neieskaitām šajā kategorijā- kas gan cits mūs paslavēs, ja ne mēs paši sevi).

Tiesa, brīdinām: tie, kas ir pārliecināti, ka Dievam humors un satīriska paškritika nepatīk, lai tālāko labāk nelasa. Šis ir vienīgais nopietni vērā ņemamais aicinājums šajā rakstā. Bet ja tomēr esat krituši ziņkārības grēkā un gribat izlasīt, ko vēl mēs grēcīgu esam uzrakstījuši, tad lūdzu, nevainojiet mūs, ka neesam brīdinājuši.

Un tā, mūsu labākās un gaišākās atziņas ir apkopotas īpaši 11 novērtētās nominācijās.


  • Kāpēc vispār delegāti devās uz kongresu?  Jo šis bija ļoti īpašs pasākums. Kad īsi pirms kongresa VA apjautāja delegātus, ko viņi sagaida no kongresa, visatklātāko atbildi mēs dzirdējām no viena mācītāja. Mēs to novērtējām, tādēļ mūsu pirmā nominācija „Labākais pamatojums kongresam” ir šī: „Kongresā gribu iemēģināt jaunos krēslus!”
  • Ja reiz krēsli bija ārkārtīgi būtisks iemesls, lai trīs dienas pavadītu Baznīcas ielas namā, tad ir jānovērtē darbs, kāds bija ieguldīts pirms tam. Centra draudze ar LDS atbalstu bija ļoti pūlējusies, lai šādā veidā pievilinātu delegātus piedalīties kongresā. Tādēļ nominācijā „Labākais menedžments” esam izraudzījuši Andreja Āriņa atziņu, ka laicīgajā sabiedrībā tik populārais teiciens „Izvēlies Latvijas preci” neliecina par labu namturību. „Mums šie krēsli Anglijā izmaksāja divreiz lētāk nekā Bolderājā."
  • Nākamās divas nominācijas ir savstarpēji cieši saistītas ar bīskapa vaļsirdīgo pieredzes līdzdalīšanu. Vilnis Latgalis klausītājiem atklāja, kas ir grūtā mīlestības nasta. „Biju sagaidījis, ka būs vieglāk,” sacīja Vilnis, runājot par pagājušajiem pieciem gadiem, un paskaidroja, kādā veidā bijis iespējams šīs grūtības pārvarēt.  Nominācijā „Labākais padoms vadītājiem” ir iespējams mācīties no bīskapa pagātnes pieredzes: „Bija laiks, kad bija mīlestībā jāpanes vienam otru.”
  • Taču mīlestības nasta būtu ļoti grūta, ja tai līdzi nenāktu veiksme. Un to pagājušajos 5 gados, izrādās, bija sagādājusi Baltijas ūnija. „Lielākā veiksme” (tā sauc šo nomināciju) bija tā, ka mācītājs Andrejs Āriņš nebija vajadzīgs Baltijas ūnijai. Līdz ar to viņš tika Draudžu savienības padomei (no V.Latgaļa atskaites).
  • Nākamās nominācijas ir saistītas ar jaunām atziņām. Nav noslēpums, ka adventisti zina vairāk par citiem. Viņi zina to, ko nezina neviens cits, un viņu dzīves jēga ir šīs zināšanas nodot citiem. Kongress ir vērtīgs, jo, sanākot tik lielā zinošu cilvēku pulkā, ir iespējams iegūt gudrību, kuru citur nesaņemsit. Mūsu nominācijā „Labākais finanšu domu grauds” bija atklājums, kurš droši vien nav zināms gandrīz nevienam profesionālim. Toties kongresa delegāti tagad to zinās. Runa ir par jēdzienu „likviditāte”. Kā uzzinājām, tad „likviditāte ir saistīta ar to, ka tiek likvidēta organizācija…” To, ko par šo jēdzienu domā pārējā pasaule, varat izlasīt vārdnīcās.
  • Tiesa, kongresā bija dzirdamas arī atziņas, kuras zina pilnīgi visi. Tās tikai pieklājības pēc tika atkārtotas. Kā zināms, ja kaut ko zina visi, tā ir neapstrīdama patiesība. Mūsu nominācijā „Labākā vispārzināmā patiesība” ir šī: „Visiem zināms, ka debesīs mēs visi saņemsim kokli un uz tās kopā ar eņģeļiem spēlēsim klasisko mūziku.”
  • Protams, ne katra atziņa ir vispārzināma. Tāpēc ļoti vērtīgi ir padomi. Ņemot vērā kongresa delegātu sastāvu, mūsu nominācijā „Labākais ieteikums” ir šis: „Mācītāju sievām jābūt par priekšzīmi un uz dievnamu jāvalkā svārki." (A. Daņķis)
  • Kongresā bija arī tādas atziņas, kuras vajadzētu dzirdēt Vispasaules baznīcai. Mūsu delegātiem bija ieteikumi, kas var atrisināt Adventistu baznīcas lielāko mūsdienu izaicinājumu – jautājumu par sieviešu ordināciju mācītājas amatam. J.Driķim bija ļoti vienkāršs un ģeniāls risinājums. Nominācijā „Atjautīgākais risinājums” piedāvājam šo: „Lai tās sievietes draudzē strādā, gan jau atradīsim vīriešus, kas tos cilvēkus nokristīs.
  • Savukārt vēl viens ieteikums aktuāls ir Latvijas mazajām draudzēm. Kādi mazticīgāki delegāti sūdzējās, ka daudzie muzikālie pasākumi notiek Rīgā, bet kad lūdz palīdzēt mazajām draudzēm, tad atsaucības nav. Un šajā ziņā ļoti svētīgs paskaidrojums bija Andrejam Āriņam. Izrādās, mazajās draudzēs cilvēki nezina, kāpēc viņiem nav mūziķu. Viņiem pietrūkst ticības. Ja viņi ticētu, nekā netrūktu. Tādēļ nominācijā „Noderīgākā atziņa” kā labāko esam iekļāvuši šo A.Āriņa skaidrojumu: „Mazām draudzēm, kas sūdzas par mūziķu trūkumu pasākumiem, trūkst ticības."
  • Lai izteiktu svētīgu atziņu, reizēm ir vajadzīgs labs jautājums. Tādēļ pārlūkojām, ko delegāti jautāja administrācijai un nodaļu vadītājiem. Starp daudzajiem neizpratnes un pat sarkastiskiem jautājumiem mēs izraudzījām nomināciju „Vissirsnīgākais jautājums”. To iepriekšējam padomes sekretāram Ģirtam Rozneram uzdeva Centra draudzes vecākā Elita Lapiņa. Pirms pāris gadiem tāpat kā pats Ģ.Rozners, uz Rīgas 5.draudzi no Centra draudzes pārgāja vairāki desmiti cilvēku.  E.Lapiņa Rozneram jautāja: „Ģirt, kā tev izdodas  piesaistīt draudzei tik daudz cilvēku?"
  • Visbeidzot, mūsu sarakstu noslēdz nominācija "Lielākā neveiksme". Un tā nav viens izteiciens. Tā ir atziņa, ka pēdējos kongresos pārāk strauji virsū skrien sabats. Delegātiem pietrūkst laika pabeigt darbu. Šoreiz netika ievēlēts neviens nodaļas vadītājs. Tiesa, Ievēlēšanas komiteja gan cerēja apstiprināt amatā CM nodaļas vadītāju G.Rīmani: Kad ar pretenzijām pret kandidāti vērsās mācītājs Ansis Roderts, komitejas vadītājs D.Nimmiks sacīja: „Paldies brāli par Tavu pretenziju, bet mēs esam savu darbu noslēguši un vēlamies šo jautājumu uzticēt jaunajai padomei. Kurš balso "PAR" to, ka to izlems jaunā padome?” Turpat kongresa delegāts K.Rezņikovs [sarkastiski] precizēja, ko tad īsti D.Nimmiks piedāvā kongresa delegātiem balsot: balsojam pret to, ka Ansis Roderts izsaka savu pretenziju. Uz ko D.Nimmiks reaģēja nevilcinoties: „Ejam visa ievēlēšanas komisija apspriesties..."

Kā redzat, kongresi patiesībā ir ļoti vajadzīgi un svētīgi. Pasaule nenovērtē to potenciālu, kāds ir atrodams Latvijas adventistu draudzēs. Ja mums būtu teikšana lielajā politikā, mēs varētu pārvaldīt Latviju tā, ka itin drīz visi mācētu mīlestībā panest cits citu. Vīrieši to vien spētu kristīt sieviešu misionētos cilvēkus. Un kā nu nē, sievietes svārkos būtu milzīga svētība. Ticības netrūktu, ja nu vienīgi pietrūktu laiks paveikt visus darbus, jo atkal tuvojas sabats. Vienīgais izaicinājums- Latvijas ražotājiem varētu sākties grūtāki laiki. Taču nekas, naudu mēs ietaupītu! Jo mēs esam labi namturi.
Kongresa svētību apkopojums Kongresa svētību apkopojums Reviewed by VA redakcija on trešdiena, maijs 30, 2018 Rating: 5

3 komentāri:

  1. Paldies par paņirgāšanos par draudzi un tās vadītājiem. Tīri profesionāli ir iznācis.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. CIk skumji, Rihard, ka Tev humora izjūta nu nemaz nepiemīt.
      Es lūgšu Dievu par Tevi - varbūt Viņš var tomēr par Tevi apzēloties un mazliet piešķirt...

      Dzēst
    2. Baidos ka debesīs humoristus nelaidīs iekšā. Labāk netērē laiku šādām lūgšanām.

      Dzēst

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.