Runāt vai klusēt?

Kā rīkoties, ja mēs zinām par sliktām lietām, kas notiek draudzē? Runāt par tām atklāti vai noklusēt?
Šis ir jautājums, ar ko, šķiet, saskaras visas institūcijas, tajā skaitā baznīcas. Atsevišķi draudzes locekļi pārmet “Vēstis adventistiem”, ka tās ziņo par nebūšanām baznīcā, tādējādi nodarot kaitējumu draudzes reputācijai. Notiekošais Floridā rāda, cik bīstami ir censties izvairīties no sliktajām ziņām.

Adventistu baznīcas Floridas konference (draudžu savienība) iesūdzēta tiesā par bezdarbību un nolaidību, jo tā nav pienācīgi reaģējusi uz ziņām par viena mācītāja seksuālo vardarbību.

2017.gada pavasarī internetā kāds nopludināja video, kurā bija nofilmēts Orlando draudzes mācītājs Billijs Leveils. Tas bija seksa video ar nepilngadīgu draudzes locekli. Pagāja gads, līdz policija bija savākusi nepieciešamos pierādījumus, lai mācītāju arestētu. Tagad viņš ir notiesāts par bērna izmantošanu un nepilngadīgā pavešanu netiklībā.

Tobrīd video pavadīja virkne komentāru par aizdomām, ka viņš ir seksuāli izmantojis arī citus bērnus. Šobrīd tikai divas sievietes atzinušās, ka mācītājs ir viņas piespiedis stāties seksuālos sakaros. Kenijai Džilai tajā laikā bija 16 gadi.  Vēlāk par piedzīvoto izstāstīja arī 21 gadus vecā Dženija Desronvila. Abas bija izmantotas pēc tam, kad bija ievēlētas draudzes plānošanas komandā.

Tikai pēc tam, kad mācītājs tika arestēts un notiesāts uz 7 gadiem, abas sievietes izstāstīja, kā mācītājs viņas izmantojis (pusaudzei viņš bija teicis, ka tā ir daļa no kalpošanas). Emocionālā preses konferencē abas atzina, ka ir ļoti grūti runāt par notikušo. Taču arī ilgstošā klusēšana ir smaga nasta.
Tas patiešām ir ļoti grūti teikt par savas draudzes mācītāju un sacīt, ko mācītājs jums ir nodarījis. Es esmu nogurusi no mentālās, fiziskās, emocionālās un pat garīgās vardarbības, ko piedzīvoju. Es jūtu, ka ir pienācis laiks citiem zināt to, kas noticis,
sacīja Desronvila, kura pati nekādas apsūdzības pret Leveilu nav cēlusi.

Advokātu komanda, kas nolēmusi aizstāvēt abas cietušās, uzskata, ka baznīcas reakcija uz ziņām par mācītāja seksuālajām tieksmēm bijusi nolaidīga. Apsūdzība ir pārliecināta, ka draudžu savienības vadība zināja vai arī tai bija jāzina par notiekošo. Kaut arī bija runas par mācītāja interesi par mazgadīgajām meitenēm, baznīcas vadība nebija rīkojusies un nebija atstādinājusi mācītāju no amata, ļaujot viņam turpināt strādāt ar bērniem.

Kenija Džila, kurai tagad ir 19, uzskata, ka tā ir draudžu savienības atbildība pārbaudīt savus mācītājus, lai pasargātu draudzes locekļus, kuri viņiem ir uzticēti.

Jāatzīst, ka pasaules medijos regulāri parādās ziņas par kārtējo mācītāju vai kalpotāju, kurš arestēts aizdomās par seksuāliem noziegumiem. Adventistu baznīcas izdevumos par šiem notikumiem parasti netiek rakstīts. Taču laicīgajos medijos ziņas pavada pārmetumi baznīcas vadītājiem, ka tie nevēlas atklāti runāt par notikušo. Arī šajā gadījumā mediji izsaka pārmetumus Floridas draudžu savienībai, ka tā nekomentē pret viņiem celtās apsūdzības.
Runāt vai klusēt? Runāt vai klusēt? Reviewed by VA redakcija on pirmdiena, septembris 02, 2019 Rating: 5

1 komentārs:

  1. baznīcas reakcija uz ziņām par mācītāja seksuālajām tieksmēm bijusi nolaidīga.
    Interesanti kā ar šādas ziņas izplatīšanu VA redakcija domā palīdzēt baznīcai? Iznāk ka baznīcas vadītāji visi ir debīli un tikai VA redakcija ir svēta un taisna Dieva priekšā. Tad jau pastāstiet arī par sevi cik reiz nedēļā jūs nodarbojaties ar anonismu. Tas taču arī būtu svarīga ziņa un droši vien draudzes vadība arī neseko tam līdz?

    AtbildētDzēst

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.