Nāves draudi mācītājam, krimināllieta un šķelšanās

Arvien saspringtāka veidojas situācija Adventistu baznīcā Kenijā (Āfrikā), kur galvaspilsētas apkaimē izveidojušās divas draudžu savienības. Turklāt domstarpību risināšanā spiesta iesaistīties policija un valsts institūcijas. Ir ierosināta arī krimināllieta.

Pirms pāris mēnešiem sociālajos tīklos izplatījās video, kur redzams kautiņš galvaspilsētas Nairobi centrālajā adventistu draudzē. Kādi dievkalpojuma dalībnieki mēģināja piekaut draudzes vecāko mācītāju. Viņam arī vēlāk izteikti nāves draudi. Policija ir uzsākusi kriminālprocesu un veic izmeklēšanu, bet draudzes dievkalpojumi kādu laiku bija aizliegti.

Video no kautiņa dievkalpojumā redzams šeit:

Lai arī notikušo vēl pēta policija, cēloņi dramatiskajiem notikumiem meklējami 2015.gadā, kad notika Centrālās Kenijas konferences jeb draudžu savienības kongress. Baznīcas vadībā, pēc mazākuma domām, tika ievēlēti viena grupējuma cilvēki.

Lai arī baznīca māca visu tautību, dzimumu un rasu vienlīdzību, praksē viss nav tik vienkārši. Kā zināms, Āfrikā ļoti svarīga ir etniskā un cilšu piederība. Kontinentu daudzu gadsimtu laikā ir plosījuši pilsoņu kari. Arī baznīca tikai mācās sadzīvot un meklēt līdzsvaru. Notiekošais Adventistu baznīcā Kenijā rāda, cik aplami ir uzspiest mazākumam vairākuma viedokli, izslēdzot mazākumu no līdzdalības baznīcas pārvaldē.

Jau pēc draudžu savienības kongresa neapmierinātie adventisti izveidoja alternatīvu draudžu savienību, nodēvējot to par Nairobi Kosmopolītisko konferenci. Nosaukums rāda, ka tā vēlas iesaistīt baznīcas pārvaldē atšķirīgu etnisko grupu pārstāvjus. Protams, oficiālā draudžu savienība jauno veidojumu nav atzinusi un uzskata, ka tā nav Adventistu baznīcas struktūra un nevar pārstāvēt draudzes.

Pēdējo mēnešu konflikti rāda, ka pretstāvēšana ir tikai augusi. Tā visspilgtāk izpaudusies centrālajā galvaspilsētas draudzē, kura, šķiet, šobrīd piedzīvo lielu krīzi. 15 cilvēki no draudzes ir izslēgti, viņus mācītājs vaino haosa radīšanā un nāves draudu izteikšanā. Tikmēr dievkalpojumos piedalās vīri melnā – privātā apsardzes firma nolīgta, lai sargātu mācītāju un nodrošinātu dievkalpojumos kārtību. Jāpiebilst, ka šī ir ne tikai galvaspilsētas Nairobi, bet visas Āfrikas konkrētās divīzijas lielākā draudze. Konflikts nesekmīgi risināts visas divīzijas līmenī.

Tikmēr citas galvaspilsētas draudzes pamet veco draudžu savienību un pievienojas jaunajai. 14.septembrī par šādu rīcību nobalsoja jau trešā Nairobi adventistu draudze, un, kā ziņo vietējais laikraksts “Standart Digital”, līdzīgs lēmums pieņemts vēl vienā adventistu draudzē.

Jāatzīst, ka notikušais Adventistu baznīcā ir raisījis plašu mediju interesi. Par to daudz ziņo Āfrikas plašsaziņas līdzekļi. Ierakstot interneta meklētājā “Nairobi SDA Church”, var noskatīties dažādu mediju veidotās reportāžas.

Cik zināms, Ģenerālkonferencē ar pieaugošām bažām seko līdzi notikumiem šajā Āfrikas valstī. Vēl janvārī prezidents Teds Vilsons aicināja aizlūgt par divīzijas vadību.
Paredzams, ka Vispasaules baznīcai tuvākajā laikā nāksies aktīvāk iejaukties un rīkoties.
Nāves draudi mācītājam, krimināllieta un šķelšanās Nāves draudi mācītājam, krimināllieta un šķelšanās Reviewed by VA redakcija on otrdiena, septembris 17, 2019 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.