Tramps... un adventisti


Pagājušās nedēļas (6.-12.nov.2016.) apspriestākā ziņa nešaubīgi bija ASV prezidenta vēlēšanas. Donalda Trampa kļūšana par pasaules ietekmīgākās valsts vadītāju ir sašūpojusi pat vismierīgākos prātus. Pārāk skaļa, pārāk provokatīva un pārāk netīra bija priekšvēlēšanu cīņa, lai to nepamanītu pat Latvijā.

Adventistu baznīca vienmēr ir publiski paudusi savu apolitisko nostāju – tā savā pārliecībā reliģiju šķir no valsts. Taču adventisti ir savas valsts pilsoņi, kas ievēl savus vadītājus, tos vai nu atbalsta, vai rāj, kas dzīvo līdzi visiem procesiem zemē, kuru Dievs viņiem devis. Tamdēļ arī Amerikā daudzi adventisti devās vēlēt saskaņā ar savu sirdsapziņu.

Šoreiz, starp citu, prezidenta vēlēšanas adventistiem bija pamanāmākas un nozīmīgākas nekā jebkad iepriekš. Pirmo reizi kopš ASV pastāvēšanas prezidenta amatam centās balotēties arī viens no zināmākajiem adventistiem – ārsts Bens Kārsons. Taču priekšvēlēšanās viņš nespēja sacensties ar provokatīvo un pārliecinošo savas partijas biedru Donaldu Trampu. Kārsons bija viens no pirmajiem, kurš izstājās no cīņas par prezidenta amatu. Tomēr kā republikānis viņš bija pievērsis daudzu adventistu uzmanību šai politiskajai cīņai.

Baznīcas oficiālajos medijos arī tagad, pēc prezidenta vēlēšanām, tās nav pat pieminētas. Ja jūs lasītu tikai adventistu ziņas, jūs nemaz nezinātu, ka ASV pilsoņi ir izraudzījuši savu vadītāju. (Lai gan daudzi Atklāsmes grāmatas pravietojumos ir saredzējuši ASV lielvaru, tāpēc gribētos domāt, ka vismaz šādā aspektā viņus politika interesē.) Taču sociālie tīkli un arī neatkarīgo mediju vietnes rāda, ka daudziem adventistiem šī ir bijusi lielu pārdzīvojumu nedēļa. Un lasītais liek domāt, ka līdzīgi kā visu valsti, arī adventistus šīs prezidenta vēlēšanas ir sašķēlušas pretējās nometnēs.

Latvijā droši vien daudzi nezina, ka ASV būtisks aspekts bija kristīgo draudžu nostāja. Evaņģēliskie kristieši, kas ASV joprojām ir ar lielu ietekmi, nepārprotami pauda atbalstu Donaldam Trampam. Feisbukā var redzēt video, kā vienā no harizmātiskām baznīcām vairāki cilvēki, uzlikuši rokas Trampam, dedzīgi lūdz par viņa ievēlēšanu un pauž dzīvu ticību, ka Donalds Tramps būs Dieva instruments, paužot Viņa gribu pasaulei. Daudzās baznīcās nepārprotami draudzes locekļus aicināja balsot par Trampu.

Zinot viņa pleiboja dzīvesveidu un dzirdot naidīgos izteikumus, tas var šķist pārsteidzoši. Viņa dzīvesveids un līdzšinējie darbi nepavisam nav nosaucami par kristīgiem. Taču Donalds Tramps šiem kristiešiem likās labāka alternatīva nekā līdzšinējā politika, kas nepatika vēl vairāk. Liberālisms ar savu labvēlīgo attieksmi pret seksuālām minoritātēm un sieviešu tiesībām viņiem likās mazāks ļaunums nekā Trampa iekāre un meli.

Kāds varētu iedomāties, ka adventisti ir citādi kristieši, un viņiem šie argumenti nebija svarīgi. Taču diskusijas, kādas pēdējās dienās raisījušās interneta vidē, rāda, ka arī adventistu vidū argumenti bijuši līdzīgi. Arī adventisti ir sadalījušies divās nometnēs – tie, kas balsoja par Trampu un tie, kas par viņu nebalsoja. (Šis dalījums ir jādefinē šādi, jo Klintone, kā var saprast, lielu mīlestību nav baudījusi.)

Tramps iestājās par konservatīvajām vērtībām – tas ir galvenais arguments viņa atbalstītāju vidū. Ar konservatīvajām vērtībām vispirms tiek saprasta viņa negatīvā nostāja pret abortiem. Jāatzīst, aborti bija būtisks aspekts priekšvēlēšanu laikā. Tramps bija par stingrāku abortu ierobežošanu, demokrāti – par lielākām sieviešu tiesībām izlemt. Protams, arī viņa kritiskā nostāja pret musulmaņiem daudziem patika. Daudzi uzskata, ka Amerika ir kristīga zeme, un islāms apdraud viņu kristīgās vērtības.

Trampa pretiniekus savukārt satraukuši viņa naidīgie izteikumi. Tramps nicīgi izrunājās par citādajiem. Viņš nebaidījās lietot visasākos izteicienus, runājot par cittautiešiem, par musulmaņiem, par politiskajiem pretiniekiem un tamlīdzīgi. Protams, viņa dīvainā attieksme pret sievietēm un nebaidīšanās solīt pat neiespējamo ir tikpat apspriesti temati.

Lasot diskusijas, nevar nepamanīt divu veidu toņkārtas. Trampa atbalstītāji lieto stingru (cietu) valodu. Viņi runā par Dieva principiem un nepieciešamību tos aizstāvēt. Viņi jūtas pārliecināti un nešaubās par patiesību. Tie, kas bija pret Trampu, savos izteikumos ir emocionāli. Tur daudzi piemin asaras un sirdssāpes. Viņiem ir žēl. Svarīgākais ir mīlestība utt.

Tā vien šķiet, ka prezidenta vēlēšanas ASV ir vēl vairāk izgaismojušas tās tendences, kas arvien vairāk iezīmē visus kristiešus, arī adventistus (un viņi neatšķiras no citu baznīcu kristiešiem). Vieni, kas jūtas pārliecināti par patiesību, par savu īpašo vietu un lomu, kas ir gatavi savas patiesības dēļ cīnīties, ja pat kādam tāpēc būtu jācieš. Un otri, kuri saka, ka mīlestība ir pāri visam (pat pāri citiem principiem), kuri runā par vienlīdzīgām tiesībām, pirmajiem pārmetot ekskluzivitāti un augstprātību. Protams, ir arī vidusceļa meklētāji un tādi, kas izceļ citas nianses.

Bet ir vēl viens aspekts, kas tomēr dažus adventistus padara atšķirīgus no pārējiem Amerikas vēlētājiem. Tie ir cilvēki, kas meklē gala laika zīmes. Tā vien šķiet, ka daudziem simpātiskāks ir Tramps, bet ir viena problēma. Viņš ir solījis atbalstu un labus vārdus katoļiem (patiesības labad jāpiebilst, ka viņš solīja atbalstu ikvienai lielākai grupai, lai tikai par viņu balso). Un tas, viņuprāt, nozīmē pasaules gala tuvošanos. Kā izteicies viens no adventistiem – tāpēc vien jābalso par Trampu, lai ātrāk tuvojas pasaules gals!

(Diskusijas caurskatīja Aidis Tomsons)
Tramps... un adventisti Tramps... un adventisti Reviewed by VA redakcija on svētdiena, novembris 13, 2016 Rating: 5

2 komentāri:

  1. Kāda apbrīnojama augstprātība – mēs, cilvēki, ietekmēsim pasaules galu!!!

    AtbildētDzēst
  2. Jā, viens adventists pasaulē ir ļoti "gudrs" bijis. Nav slikta doma.

    AtbildētDzēst

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.