Teologu diskusija: kāpēc Jēzum vajadzēja mirt?

Tuvojas Lieldienas, kad kristīgā pasaule piemin Kristus ciešanas, nāvi un augšāmcelšanos. Jau daudzus gadsimtus kristieši ir jautājuši, kāpēc Jēzum bija tik mokošā nāvē jāmirst? Ko īsti Jēzus krusts atklāj? Meklējot atbildes uz šo jautājumu, ir sarakstītas dučiem grāmatu. Mums visiem ir pazīstama tēze, ka Jēzus mira mūsu grēku dēļ, lai izpirktu mūs no nāves. Bet kāpēc Dievam tas bija vajadzīgs? Vai Dievs nevar piedot tāpat vien?

Salīdzinoši nesen saņēmām rakstu no viena mūsu lasītāja Jura Mola. Viņš dalījās savās pārdomās par izpirkšanas teoriju un to, kāpēc viņš tai nespēj piekrist. Jura rakstītais izraisīja diskusiju mūsu redkolēģijā. Pēc garākas iekšējas sarakstes teoloģijas doktors Aivars Ozoliņš nolēma uzrakstīt savu atbildi Jura pārdomām. Aivara izvērstāks raksts savukārt izraisīja tālāku interesi. Mūsu iekšējā diskusijā iesaistījām mācītāju Ģirtu Rozneru, kurš šobrīd raksta doktora disertāciju Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē. Viņš nolēma uzrakstīt savas domas par šo tematu. Bet viņa rakstītais izprovocēja vēl vienu teoloģijas doktoru Andi Krēsliņu, kurš arī izlēma veltīt laiku un uzrakstīt savas pārdomas par Jēzus krustu.

Iespējams, dažiem šis jautājums šķiet vienkāršs – Jēzum vajadzēja nomirt, lai samaksātu par cilvēku grēkiem. Ja Jēzus nenomirtu, Dievs nevarētu piedot. Bet vai tā ir?

Esam pārliecināti, ka lasītājiem izveidojusies diskusija būs liels ieguvums. Lieldienu noskaņās nākamajās dienās publicēsim 4 rakstus ar dažādiem viedokļiem un pārdomām par to, kāpēc Jēzum vajadzēja nomirt. Vai Dievs nevar piedot tāpat vien? Esam priecīgi, ka šajā diskusijā iesaistījušies izglītotākie un zinošākie adventistu latviešu teologi. Vispirms publicēsim Jura Mola rosinošās pārdomas. Pēc tam varēsit lasīt teologu rakstus. Aicinām arī jūs pēc izlasīšanas komentēt un uzrakstīt savas domas. Ticam, ka jums šie raksti ļaus pārdomāt, ko mums katram nozīmē Jēzus nāve un augšāmcelšanās.

Juris Mols – Vai tiešām Dievs nemāk piedot tāpat vien?
Aivars Ozoliņš – Piedošana un Pestīšana
Ģirts Rozners – Cits skatījums uz jautājumu "Kāpēc Jēzum bija jāmirst?"
Andis Krēsliņš – Dieva piedošana
Teologu diskusija: kāpēc Jēzum vajadzēja mirt? Teologu diskusija: kāpēc Jēzum vajadzēja mirt? Reviewed by VA redakcija on otrdiena, aprīlis 02, 2019 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.