Gads kompromisiem un nožēlai

Adventistu baznīcas Ģenerālkonferences un divīziju administrācija ir nobalsojusi (2016.g. oktobris) par priekšlikumu dot laiku sarunām ar Ziemeļamerikas un Eiropas ūnijām, kuras īsteno dzimumlīdztiesības politiku mācītāju ordinācijas jautājumā.

Kā jau ziņojām, Ģenerālkonfernce sākotnēji sagatavoja lēmuma projektu, kas paredzēja pārņemt savā pārziņā tās ūnijas, kuras iestājas par sieviešu tiesībām mācītāja amatā. Šis projekts (kurš netika publiskots) izraisīja lielu rezonansi un no daudziem asu reakciju. Visu nedēļu ĢK administrācijas mītnē notikušas pārrunas un karstas diskusijas. Pirms vairākām dienām parādījās ziņas, ka ĢK sekretariātam ir dots uzdevums lēmuma projektu pārstrādāt.
Jau trešdienas vakarā kļuva zināms, ka Ģenerālkonference varētu atkāpties un piedāvāt „žēlastības gadu”, kā to nodēvēja žurnāla „Spectrum” redaktore Bonija Dvaiere. Ceturtdienas vakarā, 6.oktobrī, Ģenerālkonference publiskoja savu jauno piedāvājumu. Tas pieejams arī žurnāla „Adventist Review” mājas lapā. (http://www.adventistreview.org/)

Saskaņā ar to, Ziemeļamerikas un Eiropas ūnijām tiks piedāvāts gads sarunām un iespējai mainīt savu nostāju. Tuvāko mēnešu laikā tajās ieradīsies Ģenerālkonferences pārstāvji, lai uzklausītu ūniju vadītājus un pārrunātu radušos situāciju. Ja ūniju argumenti būs vērā ņemami, tad sarunu formātu paredzēts paplašināt, tiekoties vairākkārt. Tomēr projekts paredz pusgada laikā panākt vienošanos, lai ūnijas rīkotos saskaņā ar Ģenerākonferences nolikumu un iekšējo kārtību. Ja ūnijas nepiekritīs, tiks rakstīta vēstule, cenšoties tās pārliecināt. Tomēr pēc tam Ģenerālkonference sola rīkoties. Kā, tas tiks nolemts nākamā gada rudenī ikgadējā Gada sanāksmē.

Ņemot vērā Norvēģijas ūnijas publiskoto nostāju, ka viņi jautājumu par sieviešu līdztiesību uzskata par Bībeles principu, paredzams, ka vienošanos panākt būs ļoti grūti. Norvēģijas ūnija ir brīdinājusi par draudzes šķelšanos, ja Ģenerālkonference nolemtu atcelt ūnijas vadītājus no amata.

Par šo piedāvājumu „izsludināt žēlastības gadu” tagad būs jālemj 343 izpildkomitejas locekļiem Gada sanāksmē, kas sāksies jau rīt, 8.oktobrī. Darba kārtība paredz, ka šis jautājums tiks diskutēts otrdien, 11.oktobrī.

Šobrīd divas Ziemeļamerikas divīzijas turpina sieviešu ordināciju. Līdzīgi rīkojas Nīderlandē Eiropā. Savukārt Norvēģijā, Zviedrijā, Dānijā, Beļģijā, Luksemburgā vairs netiek veikta mācītāju ordinācija, lai visiem mācītājiem būtu līdzvērtīgas iespējas. Līdzīgi lēmumi pieņemti Vācijā, mūsu rīcībā nav ziņas, vai līdzīgs lēmums pieņemts arī Itālijā, kas paziņoja par gatavošanos šādi rīkoties. Tas ir radījis bažas, ka Ģenerālkonferences vēlme pārņemt baznīcu vadību daudzās valstīs var radīt grūti paredzamas sekas un draudzes šķelšanos.
Gads kompromisiem un nožēlai Gads kompromisiem un nožēlai Reviewed by VA redakcija on piektdiena, oktobris 07, 2016 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.