Adventisti un dinozauri

Necerēti populārs kļuvis Dienvidrietumu Adventistu universitātes Dinozauru izpētes projekts. Izveidotajā Dinozauru zinātnes muzejā savākta pasaules klases kolekcija ar 25 tūkstoš kauliem, un tā raisa arvien lielāku mediju uzmanību. Projekts piedzīvojis nepieredzētu interesentu pieplūdumu. Tiem, kas nevar iesaistīties dinozauru kaulu meklēšanā, Adventistu TV kanāls “The Hope Channel” veidos sešu sēriju dokumentālo filmu, kurā skatītāji varēs sekot simtiem studentu, pētnieku un vienkārši interesentu piedzīvojumiem, meklējot dinozauru kaulus.

Projekta autori un vadītāji ir divi profesori Arts Čedviks un Džereds Vuds. Katru vasaru viņi vada ekspedīciju, dodoties uz Vaiomingu, lai veiktu izrakumus, pētītu, meklētu, savāktu un saglābtu dinozauru kaulus. Interesentu skaits ar katru gadu aug. Ja pirmajā gadā izpētes darbā iesaistījās tikai 3 cilvēki – abi profesori un viens students-, tad šogad rakšanas darbos piedalījās jau 120 cilvēku no visas pasaules. Turklāt meklēšanā piedalās ne tikai jaunieši – vecākajam racējam šogad bija 85 gadi. Pētnieki ierodas no dažādām valstīm, šajā gadā no Filipīnām, Argentīnas, Peru, Itālijas, Nigērijas, Korejas, Puertoriko.

Šī vasara bijusi īpaši aizraujoša. Atrasti kopumā 2300 dinozauru kauli, vidēji 50 atradumi dienā. Līdz ar to universitātes muzejā veidojas ievērojama kolekcija. Kā skaidro profesors Vuds, paleontologi atzinuši, ka šajā Vaiomingas apvidū viņi ir lielākie pētnieki. Piemēram, universitātei pieder labākā edmontozauru kolekcija pasaulē. Paleontoloģiskās zinātnes žurnāls Dienvidrietumu Adventistu universitāti ierindojis 65 pasaules labāko pētnieku un dinozauru kaulu kolekcijas glabātāju vidū. Īpaši novērtēta plašā informācija par katra atraduma vietu, aprakstu, vēsturisko kontekstu un klāt pievienotajām fotogrāfijām. “Mēs vienmēr zinājām, ka esam labākie. Tagad to ir atzinuši arī citi. Un tas ir ļoti pārsteidzoši, ņemot vērā to, ka esam salīdzinoši neliela augstskola, taču ar pasaules klases vērtu kolekciju,” saka profesors Vuds.

Vaiomingā šobrīd tiek paplašināta universitātei piederošā ēka, lai spētu uzņemt vēl vairāk pētnieku un interesentu.
Pieaug arī muzeja apmeklētāju skaits.

Tie, kas vēlas iegūt plašāku informāciju, to var atrast muzeja mājas lapā swau.edu/dinosaurmuseum vai arī facebook.com/dinosaursciencemuseum.

(Informācija ņemta no Dienviduniversitātes Adventistu universitātes mājas lapas)
Adventisti un dinozauri Adventisti un dinozauri Reviewed by VA redakcija on trešdiena, septembris 11, 2019 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.