Cik pazīstami ir adventisti pasaulē?

Lai gan Latvijā Adventistu baznīca ir viena no septiņām tradicionālajām baznīcām, tā noteikti nav zināmākā un populārākā. Bet kā tas ir citviet pasaulē?

Zemāk redzamajā interneta vietnē var redzēt, cik daudz dažādu ticību cilvēku ir pasaules valstīs: 
http://www.nationmaster.com/country-info...Adventist-Membership-per-1000

Konkrētā lappuse veltīta septītās dienas adventistiem. Proporcionāli visvairāk adventistu ir Sentvinsentā un Grenadīnās (iespējams, latvieši par šādu valsti neko nav dzirdējuši). Valsts teritorija sastāv no Sentvinsentas salas un 32 mazām Grenadīnas grupu salām (Mazo Antiļu salu arhipelāgā). Salu kopējā platība ir 389 km². Tur dzīvo vairāk nekā 100 tūkstoš cilvēku, un katrs devītais no viņiem ir adventists. Gandrīz tikpat daudz ir Belizā un vēl vairākās Centrālamerikas valstīs.

Pretēja aina ir saraksta apakšgalā. 12 pasaules valstīs nav neviena adventista. Starp tām ir tādas mazas valstis kā Monako vai Andora tepat Eiropā, vai arī tik liela valsts kā Saūda Arābija.

Latvija šajā sarakstā ir apmēram pa vidu, ieņemot 91. vietu ar mazāk nekā diviem adventistiem (1,69) uz 1000 iedzīvotājiem (oficiālā statistika). Starp citu, salīdzinot ar Eiropas Savienību kopumā, Latvijā aina ir diezgan laba. ES caurmērā adventistu skaits ir procentuāli 4 reizes mazāks, turklāt realitāte ir tāda, ka daudzās vecajās Eiropas valstīs lielu daļa draudzes locekļu ir iebraucēji.

Vēl viens interesants fakts (skat.attēlu): visā Eiropā dzīvo tikai 2 procenti no pasaules adventistiem! Savukārt Adventistu baznīcas dzimtenē Ziemeļamerikas kontinentā (ASV plus Kanāda) mīt tikai 6 procenti no visiem Adventistu baznīcas draudzes locekļiem. Adventisma centrs faktiski ir pārcēlies uz Āfriku un Dienvidameriku, kur dzīvo vairāk nekā 2/3 pasaules adventistu.

Pētnieki atzīst, ka šie skaitļi rada daudz jautājumu un izaicinājumu. Kāpēc līdz šim baznīca nespēj uzrunāt eiropiešus un amerikāņus? Un cik ļoti Adventistu baznīcas nākotni ietekmēs tas, ka tā ir kļuvusi par jaunattīstības valstu konfesiju?
Tā kā Adventistu baznīcas struktūra ir centralizētāka nekā citām konfesijām un tā cenšas panākt vienādu reliģisko praksi un ticību visās valstīs (ar kopēju balsošanu Ģenerālkonferences sesijās), tā lielā mērā būs tāda, kādu to noteiks Āfrikas un Dienvidamerikas adventisti. Kā tas ietekmēs adventistus Eiropā, ASV un Austrālijā – uz šo jautājumu šobrīd ir grūti atbildēt.
Cik pazīstami ir adventisti pasaulē? Cik pazīstami ir adventisti pasaulē? Reviewed by VA redakcija on piektdiena, novembris 17, 2017 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.