Par VA nākotni

Jādomā, visi VA lasītāji ir pamanījuši, ka pēdējā laikā portālā tikpat kā nekas nenotiek. Jaunu rakstu nav, ļoti reti kaut kas tiek publicēts vai reklamēts. Iemesls tam ir vienkāršs – visi trīs VA valdes locekļi ir daļa no Rīgas Adventistu draudzes, kas pagājušajā gadā nobalsoja par izstāšanos no Latvijas draudžu savienības Adventistu baznīcā, kļūstot par neatkarīgu Septītās dienas adventistu draudzi. 

Nodibinājuma "Vēstis adventistiem" Valdes priekšsēdētājs, žurnālists Aidis Tomsons stāsta par patreizējo situāciju: 
Tā tas diemžēl bija, ka VA tapa līdz ar Rīgas Centra draudzes mācītāja Ivo Roderta atstādināšanu, vēlāk atlaišanu no darba. Šie notikumi risinājās mūsu garīgajā ģimenē, un mēs nespējām norobežoties, paliekot malā. Lai arī kā mēs gribējām nākamajos gados savos rakstos mazāk runāt par negatīvajiem procesiem baznīcā, mēs nevarējām noklusēt arī tos. Līdz ar to izveidojās priekšstats par mums kā par kritisku mediju.

Mums pašiem ļoti svarīgi bija runāt par mūsu dažādību, bet tajā pašā laikā kopējo Dieva mīlestību. Mūsu komandai pievienojās arvien vairāk cilvēku, saredzot VA kā iespēju paust savu izpratni un ticību, esot daļai no adventisma Latvijā. Kristietība un arī adventisms ir ļoti daudzpusīgs un reizēm atšķirīgs. Un daļai no mums vairs nebija iespēju, kur citur varētu liecināt un dalīties ar savu ticību. Tāpēc mums bija gan dažādu viedokļu un diskusiju raksti, mēs dalījāmies ar piedzīvoto, publicējām atmiņu stāstus utt. 

Diemžēl daudziem šī mūsu ticības un izpratnes amplitūda šķita pārāk plaša un nepieņemama, un tas beidzās ar pārmaiņām Rīgas 5.draudzē. Draudzes vairākums nebija gatavs kārtējai mācītāja padzīšanai, un tā no Savienības tika izspiesta vesela draudze, tajā skaitā arī es. 

Nedomāju, ka Dievs par notikušo priecājas. Bet tā vien izskatās, ka šis pagaidām ir labākais risinājums savstarpējās attiecībās. Mēs savā draudzē varam brīvi diskutēt, runāt, šaubīties un dalīties ticībā. Mēs joprojām draudzē esam ļoti atšķirīgi (to labi atklāj sabatskolas diskusijas neatkarīgajā Rīgas Adventistu draudzē), bet tas mums netraucē. Un arī Latvijas draudžu savienība, domāju, jūtas krietni labāk: mēs vairs neradām diskomfortu un iekšēju nemieru. Viņiem vairs nav jāuzskata mūs par savējiem (lai gan mēs paši tā jūtamies un labprāt piedalāmies arī citu draudžu aktivitātēs). Šķiet, pašreizējais status quo vairumu apmierina. 

Šo visu ņemot vērā, ticu, ka vairs nebūtu korekti man iesaistīties un runāt par to, kas notiek Latvijas draudžu savienības rindās. Ja manā ģimenē ir problēmas, ir svarīgi tās izrunāt un meklēt risinājumus. Bet, ja reiz es esmu no ģimenes prom, tad tas vairs nebūtu godīgi un ētiski no malas kaut ko teikt. Galu galā, ģimenes problēmas vispirms ir jārisina pašai ģimenei. 


Šo visu es sacīju VA padomei, kas bija sasaukusi tikšanos 11.septembrī, lai pārrunātu, ko darīt ar VA turpmāk. Izbeigt darbību, nomainīt valdi, turpināt darboties? Atšķirībā no valdes, situācija VA padomē ir atšķirīga. Vairums VA padomes locekļu joprojām ir daļa no Latvijas draudžu savienības vai Vispasaules Adventistu baznīcas. Un tikšanās laikā tika atkārtots, ka adventistu draudzēs joprojām ir liela uzskatu un ticības prakšu dažādība. Lai arī viena draudze ir izstājusies, citās situācija nav būtiski mainījusies. Un nepieciešamība pēc alternatīvas platformas, kur savas domas izpaust, joprojām pastāv.

Uzklausot visus par un pret, man tika uzticēts paziņot VA lasītājiem, kas ir nolemts. VA pagaidām netiks aizvērts. Domēns ir apmaksāts līdz pat nākamā gada beigām, tātad mājaslapa var būt atvērta. VA kontā ir arī pietiekoši daudz līdzekļu, lai turpinātu darboties un pastāvēt. VA padome respektē mūs, kas esam daļa no Rīgas Adventistu draudzes, ka mēs vairs aktīvi neiesaistīsimies rakstu veidošanā un publicēšanā. Tas nenozīmē, ka mēs kādreiz nevarētu dalīties savā ticības pieredzē, tomēr mēs kaut vai ētisku apsvērumu dēļ neanalizēsim tos procesus, kas notiek Latvijas draudžu savienībā. Tajā pašā laikā mēs iedrošinām ikvienu, kas darbojas pārējās adventistu draudzēs: ja vien jūs jūtat nepieciešamību dalīties, rakstīt un publicēt, droši to dariet. Sūtiet mums rakstus uz vestisadventistiem@gmail.com vai jebkādā citādā veidā sazinieties ar mums. Platforma joprojām ir un paliks atvērta un pieejama. Es esmu piekritis lūgumam nesteidzīgi, bet intervēt pa vienam visus VA padomes locekļus, lai pamazām iepazīstinātu ar viņu domām, ilgām un ticības redzējumu. Arī atsevišķi padomes locekļi paši reizēm dalīsies ar savām atziņām. 

Tātad VA joprojām būs atvērts. Rakstu nebūs tik bieži kā kādreiz. Tomēr pa kādam šad un tad parādīsies. Un ja vien esat gatavi iesaistīties un paši kaut ko līdzdalīt, esat laipni aicināti to darīt. Labprāt publicēsim arī vēl kādu dzīvesstāstu vai piedzīvojumu sēriju. Lai Dievs ikvienu jūs svētī!
Par VA nākotni Par VA nākotni Reviewed by VA redakcija on piektdiena, septembris 16, 2022 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.