Kas ir Pelnu trešdiena?

Gadu no gada Pelnu trešdienas (jeb Pelnu dienas) datums mainās, bet to nav sarežģīti noteikt. Pelnu trešdiena vienmēr ir 46 dienas pirms Lieldienām. Dažādu tradīciju kristieši šajā dienā dodas uz savām baznīcām. Ir pat tādi, kas šajā dienā staigā ar melnu traipu uz pieres. Tātad, kas un par ko ir šī diena? 
Šajā gadā Pelnu trešdiena ir 2.martā un iezīmē īpaša laika sākumu Kristīgajā Baznīcā, kas pazīstams kā gavēnis. Vēsturiski gavēnis bija laiks, kad jaunie kristieši gatavojās kristībām Lieldienu svētdienā. Mūsdienās gavēnis biežāk ir laiks, kad kristieši gatavojas Lieldienām un tiek aicināti nopietnāk un dziļāk domāt par ticību, savu draudzi un ciešāku saikni ar Dievu. Šī sagatavošanās notiek, liekot uzsvaru uz dažām ticības pamat-praksēm: pielūgsme, lūgšana, augstsirdība, pašaizliedzība un kalpošana citiem. 

Gavēnis ir laiks, lai pārdomātu savu dzīvi, mainītu lietas, lai atgrieztos uz pareizā ceļa — to, ko mēs dažreiz saucam, baznīcas valodā runājot, par 'nožēlu'. Gavēnis ilgst 40 dienas (neskaitot svētdienas). Tas atgādina mums par Noas laika plūdu lietusgāzēm (1.Moz.7:17-19), Izraēla tautas klaiņošanu tuksnesī (4.Moz.32:13) un kārdinājumiem, kuru Jēzus piedzīvoja tuksnesī (Mark.1:12-13). 

Savukārt pelnu motīvs Pelnu trešdienā atgādina par mūsu mirstību. Dievs radīja cilvēku no zemes pīšļiem, un par pīšļiem mēs visi atkal agrāk vai vēlāk kļūstam.
Visi iet uz to pašu vietu – visi nāk no pīšļiem un atgriežas pīšļos. (Māc.3:20)
Mūsu laiks uz šīs zemes ir īss, tāpēc pārdomāsim – 
vai mēs dzīvojam tādu dzīvi, uz kādu Dievs mūs ir aicinājis? 

Vai esam gatavi sniegt atskaiti par to, kā esam pavadījuši savas dienas? 

Pelnu trešdiena nav jautri svētki. Bet, ja mēs to uztveram nopietni, Pelnu diena var būt mūsu izmainītās dzīves sākums. 
Vai esi gatavs mazliet nopietnāk paraudzīties uz savas dzīves ceļojumu? 
Vai neilgojies pēc dziļākas ticības, patiesākas draudzības tavā draudzē un ciešākām attiecībām ar Dievu? 
Kas ir Pelnu trešdiena? Kas ir Pelnu trešdiena? Reviewed by Ivo Roderts on trešdiena, marts 02, 2022 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.