Politika, vardarbība un līdzcietība

Dramatiskie notikumi Baltkrievijā ir  raisījušas karstas diskusijas visā valstī. Šķiet, politika šķeļ ne tikai sabiedrību, bet arī baznīcas. Mediji ziņo par grūto situāciju, kādā nonākusi lielākā baznīca – Pareizticīgo baznīca. Daži atbalsta protesta akcijas, citi cenšas ievērot neitralitāti un klusēt. Bet kāda ir situācija Adventistu baznīcā?


Oficiālajās vietnēs nav atrodami nekādi paziņojumi. Baznīcas administrācija nav izteikusies, un arī atsevišķu draudžu lapās nekas neliecina par notiekošo valstī. Tomēr viena no adventistu institūcijām ir iesaistījusies. Adventistu palīdzības organizācija ADRA Baltkrievijā sākusi vākt steidzamus ziedojumus protesta akcijās cietušajiem. Baltkrievijas filiāles mājas lapā pašā centrā lasāms šāds paziņojums:
Fonds ADRA izsludinājis steidzamu ziedojumu vākšanu, lai palīdzētu ģimenēm, kas cietušas masu protestu laikā. Savāktie līdzekļi tiks izmantoti pārtikas un arī finansiālam atbalstam. Pateicamies par jūsu līdzcietību un solidaritāti!
Tikmēr adventistu vidē raisījušās diskusijas par to, kādai jābūt kristiešu attieksmei pret notiekošo. Baranoviču adventistu draudzes mājas lapā ievietots ziņojums vēl pirms vēlēšanām ar aicinājumu kristiešiem neiesaistīties politikā. Faktiski viss raksts sastāv no E.Vaitas paziņojumiem, kuros izteikts aicinājums nebalsot vispār, jo “mēs nezinām, par ko īsti balsojam un kādi ir katra patiesie nodomi”. 

Līdzīgs viedoklis vērojams arī diskusijās ap pēdējo dienu notikumiem, tomēr var redzēt, ka gaisotne ir mainījusies. Vitebskas Adventistu draudzes lapā sociālajā tīklā “V kontankti” pārpublicēta virkne ziņojumu par cietušajiem masu protestu laikā un policijas un OMON pielietoto vardarbību. Tiek izteikti gan aicinājumi aizlūgt, gan iesaistīties atbalsta un palīdzības sniegšanā. 

Viena no adventistēm Vitebskā Jeļena Ņedveckaja savā lapā raksta šādi: “Gribas raudāt ar raudošajiem, lai līdzdalītu šīs sāpes. Žēl, ka nav iespējams sāpes kaut kā mazināt. Bet varbūt ir iespējams? Par laimi Vitebskā OMON vardarbība nav bijusi tik liela, un šeit brīvprātīgo palīdzība nav vajadzīga. Lūgsimies, būsim gatavi palīdzēt tiem, kam nepieciešams. Dievs, sargi Baltkrieviju – zemi, kuru Tu mums esi devis!”

Spriežot pēc komentāriem, Minskā adventisti ir iesaistījušies palīdzības darbā, cenšoties atbalstīt tos, kas cietuši protestu laikā. Mums nav zināms, vai kādi piedalās arī protestos. 

Diskusijas sociālajos tīklos rāda, ka ne visi kristieši ir vienisprātis. Aleksejs Jagello no Gomeļas adventistu draudzes raksta šādi:
Esmu kristietis. Es nekad neatbalstīšu revolūciju. Tas ir ļaunums. Es absolūti nepieņemu vardarbību. Bet gribu, lai jūs zinātu – tas, kas notika Minskā, man drīzāk atgādina kadrus no 1944.gada. Baltkrievu pacietība un izturība, cenšoties neatbildēt vardarbīgi pret absolūti necilvēcisko cietsirdību, kādu izrāda apbruņotie bandīti mūsu ielās – tas ir īsts varoņdarbs! Mums uzspiež pilsoņu karu! Bet mēs to negribam… Vairums no mums pat nespējam noticēt tam, kas bijis. Tas ir pārāk briesmīgi, lai būtu patiesība. Bet tā ir briesmīga realitāte. Es lūdzu jūs, pieminiet mūs savās lūgšanās!
Aleksejs arī aicina ieraudzīt starpību starp politiku un cilvēcību. Viņš ir pārliecināts, ka kristietis tāpat kā ārsts nav tiesīgs vienaldzīgi paiet garām ciešanām un nav tiesīgs klusēt. Tāpēc viņš lūdz Dievu, lai Dieva Gars satriec to cietsirdību, kas ir cilvēku sirdīs. 

Aleksejs savā lapā ir bloķējis iespēju rakstīt komentārus. Taču viņa sieva Ludmila pirms pāris dienām savā lapā ierakstījusi, ka vīra aicinājums izraisījis lielu rezonansi. Cik noprotams, virkne adventistu sūtījuši savas pārdomas, un tās bijušas ļoti dažādas. Ludmila raksta šādi:
Daļa ir vienisprātis ar manu vīri, citi brīdina neiesaistīties politikā, vēl kādi viņu apvaino naida kurināšanā (viņš bija publicējis video ar cietsirdīgajiem slaktiņiem Minskas ielās), un kādi pat raksta, ka viņam par šo publikāciju ir samaksāts…
Jagello ģimene esot saņēmusi virkni komentāru gan ar Bībeles tekstiem, gan E.Vaitas rakstu izvilkumiem. Ludmila turpina:
Tā nav mūsu darīšana – aģitēt par kādu vai pārliecināt tos, kas domā citādi, un šķelt. Bet vai kristietis var lūkoties uz netaisnību un cietsirdību, neko nejūtot?.. “Dusmās nesagrēkojiet,” teikts Dieva Vārdā. Dusmas ir tikai emocijas, kuras nāca kā atbilde vardarbības ainām. Bet kristietība nosaka, ko es ar šīm dusmām daru.
Ludmila savās pārdomās saka, ka viņa nevēlas iesaistīties politiskās diskusijās, taču ļoti aicina aizlūgt par baltkrievu tautu.

Daudzi ticīgie savos komentāros raksta, ka lūdz par notiekošo valstī. Tiesa, ir arī dusmīga reakcija. Sergejs Sputajs raksta:
Mēs jau 9.augustā izraudzījām savu prezidentu, un jūs, kas esat īsti kristieši, izlasiet Romiešiem 13.nodaļu. Bet es saprotu, ka Bībele un tās rakstītais jūs neinteresē. Tas ko jūs aicināt, ir nelikumīgi un tātad ved uz nepakļaušanos. Lasiet šo nodaļu, es varu citēt vēl citas Rakstu vietas, ja jūs esat gatavi klausīties. Paldies mūsu prezidentam un OMON puišiem par viņu darbu un kalpošanu mūsu sabiedrībai!
Politika, vardarbība un līdzcietība Politika, vardarbība un līdzcietība Reviewed by VA redakcija on ceturtdiena, augusts 20, 2020 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.