Kam galavārds - Bībelei vai E.Vaitai?

Acīmredzot, šādas diskusijas gaidāmas adventistu vidē nākamajā gadā. 2020.gadā notiks kārtējā Ģenerālkonferences sesija, kas tiek organizēta reizi piecos gados. Tajā paredzēts pieņemt vairākus paziņojumus. Viens no tiem būs par Elenas Vaitas rakstiem. Paziņojuma teksts, kuru apstiprinājusi Ģenerālkonferences izpildkomiteja, ir šāds:
Mēs, 2020.gada Ģenerālkonferences sesijas delegāti Indianapolisē, izsakām savu dziļo pateicību par Dieva pravietisko vadību Septītās dienas adventistu baznīcā. Cenšoties dzīvot “no katra vārda, kas iziet no Dieva mutes” (Mt. 4:4, skat.arī Lk. 10:16), mēs nopietni izturamies pret Bībeles rakstvietām, kas māca par vienmēr klātesošo praviešu gara būtību (Rm. 12:6; 1Kor 12:10,28; Ef. 4:11-14), un apsolījumu par tā manifestēšanos gala laikā (Joela 2:28-31; Atkl. 12:17; 19:10; 22:9). Mēs atzīstam pravieša dāvanu Elenas Vaitas (1827-1915) dzīvē un kalpošanā.
Mēs ticam, ka Elenas Vaitas raksti ir Svētā Gara inspirēti, ir Kristū centrēti un Bībelē balstīti. Tie nevis aizvieto Bībeli, bet pagodina Rakstu nemainīgo nozīmi un labo nepareizus Rakstu skaidrojumus. Tie arī palīdz pārvarēt cilvēcisko vēlmi pieņemt Bībelē to, kas mums patīk, un noradīt jeb nepieņemt to, kas mums nepatīk.
Mēs apņemamies ar nodošanos un lūgšanām studēt Elenas Vaitas rakstus, no sirds cenšoties sekot tajos atrodamajiem padomiem un instrukcijām. Vai nu individuāli, vai ģimenē, mazās grupās, sabatskolas klasēs vai baznīcā – mēs ticam, ka viņas rakstu pētīšana ved mūs tuvāk Dievam un Viņa nekļūdīgajam Vārdam - Rakstiem-, sagādājot mums dzīvi mainošu un ticību vairojošu piedzīvojumu.
Mēs priecājamies Kungā par to, ko Viņš jau ir izdarījis, lai pasaulplašā un vietējā mērogā nodrošinātu E.Vaitas rakstu izplatīšanos gan drukātā, gan elektroniskā formātā, ieskaitot edwwritings.org un tamlīdzīgas vietnes. Mēs aicinām izstrādāt plānus, kā pasaulplašā un arī vietējā mērogā turpināt izplatīt viņas rakstus un nodrošināt to pētīšanu visās iespējamās valodās. Šo rakstu pētīšanai ir spēcīga ietekme, lai stiprinātu un sagatavotu Dieva ļaudis sastapties ar pēdējo dienu izaicinājumiem, kad mēs tuvojamies Kristus drīzai atkal atnākšanai.
Ziemeļamerikas divīzijā novembra sākumā notika Gada sanāksme. Tajā Ģenerālkonferences sagatavotais paziņojums tika uzņemts skeptiski. Delegāti pieņēma tekstu zināšanai, taču pauda bažas par saturu, aicinot tajā veikt korekcijas.

Vislielākās iebildes ir par otro rindkopu: “Tie labo nepareizus Rakstu skaidrojumus. Tie arī palīdz pārvarēt cilvēcisko vēlmi pieņemt Bībelē to, kas mums patīk, un noradīt jeb nepieņemt to, kas mums nepatīk.”

Darela Lindersmita no Dakotas draudžu savienības sacīja, ka šis paziņojums faktiski noliek Elenas Vaitas rakstus pārākus par Bībeli. Rons Karlsons no Kanzasas-Nevadas konferences teica: “Nejūtos ērti ar formulējumu “pieņemam zināšanai” – lai gan mums ir iebildumi.. Mēs vienmēr esam teikuši, ka Bībele pati sevi izskaidro, bet te teikts, ka Bībeli izskaidro E.Vaita.”

Kā ziņo vietne atoday.org, teksts plaši un kritiski apspriests mācītāju forumā, kurā iesaistījušies Austrālijas, Ziemeļamerikas un Eiropas adventistu mācītāji. Kā raksta Lorenss Sībolds, lai arī daudzi tic, ka E.Vaitai ir galavārds, kā pareizi jāsaprot Bībele, tomēr Ziemeļamerikā (kas ir Adventistu baznīcas šūpulis) šim paziņojumam nebūšot ietekmes.
Kam galavārds - Bībelei vai E.Vaitai? Kam galavārds - Bībelei vai E.Vaitai? Reviewed by VA redakcija on sestdiena, novembris 09, 2019 Rating: 5

2 komentāri:

  1. Ja jau Bībeli un E.Vaitu noliek Dieva vietā, tad jau protams ir ilgi jādebatē. Bet ja Bībele un E.Vait grāmatas ir palīglīdzeklis lai cilvēks nonāktu pie Dieva, tad kur ir jautājums? Lielākā problēma liekas ka ir elku kalpošanā. Ja grāmatas ir pielūgsmes objekts, tad vienmēr būs problēmas, jo katrs centīsies apgalvot ka viņa "elks" ir pareizāks par otra "elku". Līdzīgi kā zāles aptiekā cilvēks izvēlas tās zāles kas viņam var palīdzēt, tā arī katram vajadzētu lasīt tās grāmatas kas viņam palīdz garīgi veidoties. Un nevajag strīdēties par tām "zālēm" kuras atrodas aptiekas plauktos un kuras cilvēkam nepalīdz vai pat ir nāvējošas. Šeit nav vietā balstīties - vai strīdēties par baznīcas koncepcijām, jo runa mīļo brāli un māsa ir par tavu un manu mūžīgo likteni. Lieto tās "zāles " kuras ir tev vajadzīgas (un nedzer visas pēc kārtas).

    AtbildētDzēst
  2. Galavārds būs mācītājam pie kapa nevis kādai grāmatai...

    AtbildētDzēst

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.