Diēta un veselīgs dzīvesveids

19 procenti adventistu pasaulē ir veģetārieši, no kuriem 5 procenti ir vegāni. Vēl 11 procenti nelieto gaļas produktus, taču neatsakās no zivīm, olām un piena produktiem. Pārējie 70 procenti ir visēdāji. 14 procentiem gaļa ir viens no būtiskākajiem produktiem viņu IKDIENAS ēdienkartē. Tā liecina 2018.gadā veiktā adventistu aptauja visā pasaulē.

Šie skaitļi ir identiski Latvijā veiktajai aptaujai. Arī starp Latvijas adventistiem 30 procenti ir veģetārieši, bet pārējie biežāk vai retāk lieto gaļu uzturā  (VA veiktā aptauja 2017.gadā).

Vislielākais veģetāriešu īpatsvars ir Ziemeļamerikā un Āfrikas centrālajos un Austrumu rajonos. Tur gandrīz puse adventistu ir veģetārieši. Savukārt vislielākie gaļēdāji ir Dienvidamerikā un Āfrikas Rietumos. Tur 80-90 procenti adventistu ikdiena uzturā lieto gaļu.

Interesants ir fakts, ka 92 procenti adventistu uzskata, ka vēsts par veselīgu dzīvesveidu un diētas jautājumiem ir svarīga Adventistu baznīcas sastāvdaļa. Skeptiskāki par to ir tikai Dienvidāzijas iedzīvotāji. Savukārt jautājumā par to, vai veselīgais dzīvesveids ietekmē arī cilvēka dvēseles glābšanu, gan viedokļi ir gaužām atšķirīgi.

Tabakas lietošana adventistu vidē nav aktuāla. Smēķē tikai pāris procentu adventistu. Alkoholu gan lieto vairāk cilvēku. 9 procenti atzīst, ka neizvairās no alkoholiskiem dzērieniem. To gandrīz nedzer bijušajā PSRS teritorijā, kā arī praktiski nelieto Dienvidāzijā. Taču pa kādai glāzei labprāt iedzer Eiropas iedzīvotāji. Tabaka interesē tikai Klusā okeāna salu un Austrālijas iedzīvotājus.

Pasaulplašā adventistu aptaujā 2018.gadā piedalījās gandrīz 65 tūkstoš respondentu.
Diēta un veselīgs dzīvesveids Diēta un veselīgs dzīvesveids Reviewed by VA redakcija on trešdiena, marts 06, 2019 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.