Reliģijas brīvības problēmas Krievijā... bet solidaritātes pagaidām nav

Jau nākamnedēļ Krievijā Jehovas liecinieki varētu kļūt par aizliegtu reliģisku kustību. Krievijas Tieslietu ministrija ir iesniegusi Augstākajā Tiesā lūgumu izskatīt jautājumu par Jehovas liecinieku darbības aizliegumu šajā valstī. Augstākās Tiesas sēde ir nozīmēta 5.aprīlī.

Krievijā Jehovas liecinieku vidū valda nopietna spriedze. Organizācijas izplatītajā paziņojumā rakstīts: „Aizlieguma gadījumā Jehovas liecinieku pārvaldes iestāde Krievijā tiks slēgta, iekļauta ekstrēmistisko organizāciju sarakstā, bet organizācijas īpašums tiks nodots valstij."

Lai kaut kā palīdzētu saviem ticības brāļiem un māsām, 8 miljoni šīs ticības cilvēku visā pasaulē raksta vēstules, aicinot Krievijas amatpersonas pārtraukt vajāšanas. Zināms, ka vēstuļu rakstīšanā iesaistījušies arī Latvijas ticīgie.

Zīmīgi, ka citas baznīcas un konfesijas pagaidām Krievijā klusē. Nav zināms, ka par Jehovas lieciniekiem būtu iestājušies arī Septītās dienas adventisti, kurus kaimiņvalstī, mēdz salīdzināt ar Jehovas lieciniekiem. Tiesa, Adventistu baznīcai šāds salīdzinājums nekad nav paticis.

Iemesli, kāpēc Jehovas lieciniekus grib aizliegt, plaši skaidroti netiek. Krievijas TV sižetos minētas vispārīgas frāzes. Tomēr neoficiāli tiek minēti divi biežākie pārmetumi, kas izraisījuši šādu notikumu attīstību. Pirmkārt, Jehovas liecinieku aktīvā un, kā daudzi uzskata, uzbāzīgā liecināšanas forma. Jehovas liecinieki ir pazīstami ar savu klauvēšanu pie mājokļu durvīm. Otrkārt, varai nepatīk šīs konfesijas struktūra, kas ir tieši pakļauta centrālajai mītnei ārvalstīs. Kopš Ukrainas revolūcijas un sankciju ieviešanas Krievijā arvien vairāk cenšas ierobežot ārvalstu naudas ietekmi. Pagājušajā gadā tika pieņemts likums, kas aizliedz reliģiskajām struktūrām atklāti propagandēt savu ticību.

Eksperti saka, ka Jehovas liecinieku aizliegšana varētu būt Krievijas varasiestāžu mēģinājums pārbaudīt, kāda būs sabiedrības un citu struktūru reakcija. Ja pretestības nebūs, varētu sekot tālākas represijas arī pret citiem ticīgajiem. Septītās dienas adventisti varētu būt saraksta augšgalā. Tiesa, pagaidām diskusijas, arī adventistu vidū, par to, vai vajadzētu iestāties par Jehovas liecinieku tiesībām, šobrīd nenotiek. Tiesa, Krievijas Tieslietu ministrijas lēmums bija negaidīts, un notikumi kaimiņvalstī risinājušies ļoti strauji. Iespējams, baznīcas vadība un starptautiskās organizācijas nav paspējušas reaģēt.
Reliģijas brīvības problēmas Krievijā... bet solidaritātes pagaidām nav Reliģijas brīvības problēmas Krievijā... bet solidaritātes pagaidām nav Reviewed by VA redakcija on piektdiena, marts 31, 2017 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.