Adventistu pansionātā trešdaļa nomirusi no COVID-19

Tas, ka adventistu dibinātajā pansionātā „Zilaiskalns” notiek traģiskas lietas, pirmo reizi uz āru izlauzās 7.aprīlī. Mani uzrunāja tviterī (sociālajā tīklā), prasot komentēt, kāda ir adventistu nostāja pret vakcinēšanos, un vai tiešām mēs –adventisti- esam tie, kas cer uzvarēt vīrusu ar veselīgu dzīvesveidu un lūgšanām?

Tobrīd neko nezināju, tādēļ sāku interesēties, par ko ir runa. Trauksmi cēla Artūrs Cukurs, kuram pansionātā bija nomiris vectēvs. Viņš norādīja uz savu ierakstu vēl 18.februārī, kur žēlojās, ka pansionāta vadība atsakās nodrošināt vakcināciju, kas jau nedēļu kā Latvijas aprūpes centros bija sākusies. 18.februārī viņš rakstīja šādi:

Pansionāta vadītāja vienkārši izlēmusi: „Mēs nevakcinēsimies, nav jēgas.” Ja kāds gribot, varot rakstīt iesniegumu. Tas arī tiks rakstīts. Bet tagad saprotu, ka vēl ir vagoniņa moments. Viņi vienkārši negrib organizēt to vagoniņu. Acīmredzot, lielu lomu spēlē vadītājas personiskā pārliecība. Esot atsaukusies uz apmeklētiem semināriem, kur tapis skaidrs, ka nevajag.

Diemžēl pat ar visu iesniegumu vakcinēšanās Artūra vectētiņam tā arī netika noorganizēta, un kā šovakar, 18.aprīlī, ziņoja raidījums „Nekā personīga”, marta vidū sākusies inficēšanās. Raidījuma vadītāji saka, ka vadība no vakcīnām atteikusies.


Kad 7.aprīlī Artūrs ziņoja, ka vectētiņš vakcīnu nesagaidīja, saslima un nomira, tas tviterī izraisīja pamatīgu satraukumu. „Providus” direktore Iveta Kažoka rosināja, ka ir jāvēršas ar iesniegumu policijā un jāierosina kriminālprocess. Tobrīd vēl nebija zināms, ka patiesībā situācija ir daudz dramatiskāka. Tajā pašā pēcpusdienā Artūrs man uzrakstīja privāti, sakot, ka vēlas pievērst notiekošajam sabiedrības uzmanību, un piebilda, ka interesi ir izrādījusi pētnieciskās žurnālistikas centra „ReBaltica” direktore Sanita Jemberga.

Sazinājos ar Sanitu, kuru pazīstu un vērtēju kā vienu no profesionālākajām Latvijas žurnālistēm. Viņa apsolīja mani informēt, tiklīdz būs zināms kas vairāk. Pagājušās nedēļas vidū viņa man uzrakstīja, ka viss ir daudz nopietnāk nekā sākumā bija šķitis. Izrādījies, ka saslimuši ir gandrīz visi, turklāt mirušo skaits ir krietni lielāks. Viņa arī lūdza, lai es pats neko nerakstu, pirms svētdien tiek parādīts sižets raidījumā „Nekā personīga”. Es to apsolīju.

Šovakar raidījums ir izskanējis (jāpiebilst, ka savu izpēti par notiekošo pansionātos turpina ari pētnieciskāss žurnālistikas centrs ReBaltica). Tālākais ir saīsināts kolēģu atsūtītais transkripts no šīvakara „Nekā personīga”raidījuma:

„Adventistu senioru namā “Zilaiskalns” marta beigās saslimuši gandrīz visi tur mītošie sirmgalvji. Desmit saslimušie ir miruši. Tā ir trešā daļa no visiem pansionāta iemītniekiem.

Marta beigās senioru tuvinieki uzzināja, ka "Zilajākalnā" uzplaiksnījis Covid. Iegūt ziņas par iemītniekiem kļuva arvien grūtāk. Iepriekš atsaucīgie darbinieki telefonu vairs necēla.

ANITA ŽOGLA Zilākalna pagasta pārvaldes vadītāja:
– Vairāk sāku interesēties par situāciju, kāda ir senioru namā, kad man bija zvans no vienas personas, kura meklēja savu vecotēvu, ka nav nekādas ziņas, vai ir saslimis, kādā stāvoklī ir. Senioru nama vadība nedod nekādas ziņas.

Kopš janvāra vidus sociālās aprūpes centriem katru dienu Labklājības ministrijai jāziņo par koronavīrusa inficētajiem klientiem un darbiniekiem. “Zilaiskalns” 23. martā ziņoja par uzliesmojumu. Centrs kopumā informējis par 14 inficētajiem un diviem mirušajiem. Taču vīrusa upuru skaits patiesībā bija daudz lielāks. 

Pansionāta direktore nav sazvanāma. Arī viņa bija viena no tiem, kas saķēra Covid, un slimo joprojām. Pansionāta īpašnieka - biedrības "Reach" - vadītājs ar "Nekā personīga" runāt sākotnēji atsakās.

Pansionāta telpās reģistrēta arī Zilākalna Septītās dienas adventistu draudze. Tās mācītājs ir Viktors Geide. Senioru namā viņš līdz uzliesmojuma bijis biežs viesis, uzmundrinājis te dzīvojošos.

VIKTORS GEIDE Adventistu baznīcas mācītājs:
– Bijām ļoti priecīgi, ka pandēmijas laikā tur ilgi, ilgi turējās, jāsaka arī ļoti stingra kārtība bija. Apmeklēt nevarēja un rokas jāmazgā, nākot. Tomēr beigās tas vīruss tur tomēr ielauzās.
NP: Cik daudzi saslima pansionātā, zināt?
– Es tik zinu, ka 10 nomira, bet saslima vairāk.
VITĀLIJS PRIHODKO Biedrības "REACH" vadītājs:
NP: Cik cilvēku pansionātā saslima?
– Es nezinu, nevaru jums pateikt. Jāvēršas pie mūsu ārsta.

Vitālijs Prihodko adventistu publikācijās minēts kā pansionāta idejas autors. Viņš vada biedrību, kas ir pansionāta īpašnieks. Sākumā viņš apgalvo, ka pansionātā vakcinācija ir bijusi, vēlāk saka, ka nevienam neliedza vakcinēties, ja to gribēja.

NP: Jums taču tas ir jāorganizē.
– Kas jāorganizē?
NP: Vakcinācijas procesu.
– Vēl jau pilnīgi viss nav pazaudēts. Visu vienā dienā vajadzēja izdarīt?
NP: Jums šobrīd 10 cilvēki nomiruši?
– Pie mums? Vērsieties pie Mironovskas.
NP: Ārstes? Viņa ir šeit Zilākalnā?
– Meklējiet.

Zilākalna doktorātā zina stāstīt, ka pansionātā vakcīnas nemīl. Arī pret gripu vakcinēšana tur netiek organizēta. Iemītnieku ģimenes ārste ir infektoloģe un ikdienā strādā Vidzemes slimnīcas Covid nodaļā.

ANNA MIRONOVSKA Vidzemes slimnīcas infektoloģe, ģimenes ārste:
– Es zvanīju direktorei un teicu: sastādiet sarakstu, es vakcinēšu. Viņa atraidīja mani ar šo te ideju, ka viņiem ir jāsaskaņo ar piederīgajiem, juridiski - aizbildņiem.
NP: Piederīgie min, ka viņi paši zvanījuši un lūguši vakcinēt, bet viņiem atteikts, vai teikts, ka kaut kad vēlāk. Šobrīd, kad citi pansionāti jau divus mēnešus ir savakcinējušies, tas ir diezgan novēloti.
– Jā, iespējams. Es domāju, tas varbūt ir arī saistīts ar vadības drusku tādu reliģisku ievirzi. Viņiem ir drusku, teiksim tā, neordināra domāšana un attieksme pret dzīvi, uzklausīt un lūgt Dievu. Varbūt tāda tā motivācija.

Uzliesmojums Zilākalna senioru namā sākās, kad no slimnīcas tika atvesta kāda iemītniece. Viņu nevis izolēja, bet ievietoja kopējā telpā. Kundze izrādījās inficēta ar koronavīrusu.
Ģimenes ārste uzskata, ka pansionātā plosījās kāds no jaunajiem, līpīgākiem koronavīrusa paveidiem. Visi saslimuši teju vienlaicīgi. Trešā daļa no centra iemītniekiem nomira.

ANNA MIRONOVSKA Vidzemes slimnīcas infektoloģe, ģimenes ārste:
– Saslimuši bija praktiski visi klienti, izņemot tos klientus, kas bija iepriekš jau slimojuši. Pārsvarā visiem bija vieglas slimības formas. Tiem, kam bija smagākas slimības formas, es nosūtīju uz stacionāru, vairākus klientus arī nosūtīju ar neatliekamo medicīnisko palīdzību. Šobrīd var teikt, ka visi klienti ir pārslimojuši, izveseļojušies, un situācija ir pilnīgi normāla.
Tieši no Covid, ar Covid aizgāja deviņi. Viena kliente viņiem uz vietas pansionātā tieši šajā periodā aizgāja, bet viņai nebija simptomu.
ALDIS DŪDIŅŠ Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors:
– Tad jau droši vien būs jāvērtē katra vadītāja atbildību. Jo tas pats Epidemioloģiskās drošības likums jau nosaka šo sankciju un tā sankcija ir diezgan barga par epidemioloģiskās drošības nosacījumu neievērošanu. Nu tad kompetentās iestādes vērtēs šī nodarījuma sekas.
NP: Šajā gadījumā mēs runājam par kriminālatbildību?
– Diemžēl likums paredz arī kriminālatbildību. Diemžēl vai par laimi, es zinu, kā to nosaukt, bet sankcija ir iespējama ļoti barga.

Aidis Tomsons, VA

Adventistu pansionātā trešdaļa nomirusi no COVID-19  Adventistu pansionātā trešdaļa nomirusi no COVID-19 Reviewed by VA redakcija on svētdiena, aprīlis 18, 2021 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.