Evaņģēlists Tomass Neslunds. In Memoriam

Foto no adventistworld.org

Šī ziņa diemžēl Latviju sasniedza ar nokavēšanos. Pēc ilgstošas slimošanas 8. septembrī ASV miris Tomass Neslunds. Viņam bija 85 gadi.

Amerikāņu evaņģēlists T. Neslunds daudziem adventistiem Latvijā bija pazīstams un mīļš, jo, pateicoties viņa sludināšanai, ne viens vien atsaucās Dievam un atrada arī draudzi. Viens no viņiem ir pianists Māris Žagars. Viņš ar Tomasu sastapās Imantas kultūras namā 1997. gada rudenī. Māris atceras:
Tolaik evaņģēlists Neslunds rīkoja Bībeles izpētes semināru Imantas kultūras namā un programmu papildināja trīs melnādaini mūziķi. Diemžēl vienai no mūziķiem — pianistei — pēc pāris dienām vajadzēja atgriezties ASV. Tā, pavisam neplānoti, nomainīju viņu pie klavierēm… Viss notika strauji, neaptverami strauji. Semināra noslēgumā tiku kristīts.
Nākamajā gadā pēc semināra T. Neslunds iniciēja ierakstu veidošanu — tapa mana pirmā audiokasete “Šis ir mans ceļš”. Bet vēl pēc gada — 1999. gadā — devos uz Ģenerālkonferenci. Tur Lieldienu laikā spēlēju konferences darbiniekiem, kuri lielajā zālē pulcējās ikrīta svētbrīžos. Ar siltām izjūtām atceros pusotru nedēļu, ko pavadīju pie Tomasa un viņa sievas Gundas mājās. Tas bija laiks, kad iepazinu adventistu baznīcu. Vienā no vistumšākajiem manas dzīves posmiem Tomass Neslunds bija viens no tiem, kuri atklāja vislielāko gaišumu manā dzīvē — Dieva mīlestību.”
Māra Žagara kristības. Krista Tomass Neslunds.

Latvija Tomasam bija īpaši mīļa un tuva viena iemesla dēļ — viņa sieva Gunda bija latviete. Tādēļ deviņdesmitajos gados viņš rīkoja Latvijā vairākas evaņģelizācijas kampaņas gan Rīgā, gan ārpus tās. Māra Žagara pieminētā semināra rezultātā izveidojās adventistu Rīgas 3. draudze, kas darbojas joprojām. Arī Aizkraukles draudze faktiski ir tapusi viņa sludināšanas rezultātā.

Seminārus toreiz organizēja Baltijas ūnija. Mācītājs, toreizējais ūnijas vadītājs Valdis Zilgalvis atminas:

Jau pašā sākumā Tomass iepazīstināja mūs ar viņa sievu Gundu, latvieti. Sākām pretsmēķēšanas semināru Gaiļezera slimnīcas apaļajā zālē. Tur klausītājos bija kinorežisors Jānis Streiča k-gs. Seminārs bija labi apmeklēts. J. Streičs noslēgumā izteica dziļu atzinību par Tomasa inteliģenci.
Tomasam nācās pārciest mūsu ziemas aukstumu un Latvijas bedrainos ceļus. Reizēm ziemā nācās iestumt arī vietējā mācītāja automašīnu. Viņš jokoja, ka ir ieradies "stumt uz priekšu darbu Latvijā". Īpašs pārbaudījums šai ziņā viņam bija seminārs Saldū. Ne vienmēr lauku viesnīcas bija pietiekoši siltas. Zinot viņa dzīves līmeni, tāda veida kalpošana pie mums bija liela uzupurēšanās no viņa puses.
Viņš bija ļoti inovatīvs. Bija gan ideju ģenerators, gan dažādu ideju izpildītājs. Prata mobilizēt komandu. Stāstot lietoja uzskates līdzekļus. Viņš sadarbojās ar Narkoloģijas dispansera galveno ārstu Jāni Stradiņa k-gu. Vēlējās izveidot radio studiju, lai uzsāktu pārraides par veselību. Šai jomā gan mums nepaveicās.

Foto no I.Roderta arhīva

Mācītājs Guntis Bukalders, kas arī tolaik darbojās Baltijas ūnijā, savukārt atceras Aizkraukles semināru:

Man bija iespēja tulkot daudzus Tomasa Neslunda vadītos evaņģelizācijas un pretsmēķēšanas seminārus Cēsīs, Rīgā — adventistu 1. draudzē, Imantas k/n un Bolderājas k/n, Aizkrauklē un Saldū. Atceros, Aizkraukles evaņģelizācijas pasākums iesākās ar… slēgtu kultūras namu — ziemā! Bija atgadījies misēklis komunikācijās un cilvēks, kam bija jāatslēdz kultūras nams, neko nezināja par pasākumu. Bet viss dažās minūtēs tika veiksmīgi nokārtots un seminārs varēja sākties. Apmeklētāji pastāstīja, ka kādas citas konfesijas mācītājs bija brīdinājis savus draudzes locekļus nenākt uz adventistu rīkoto pasākumu, tā radot papildus interesi par šo pasākumu. Šķiet, otrā vai trešā tikšanās reizē Tomass Neslunds nolēma runāt par lūgšanu spēku un jautāja, vai kādam ir kādas vajadzības pēc aizlūgšanām? Kāds pāris izteica lūgumu aizlūgt par viņu jaundzimušo bērniņu, kam parādījušās gaišzilas asaras un neviens ārsts nesaprot, ne no kā tās ir, ne arī ko darīt. Visi kopā aizlūdzām — šķiet, ka tas bija 2–3 tikšanās reizēs, un tad vecāki visiem pateicās, ka lūgšanas ir uzklausītas un bērnam šīs asaras ir izzudušas. Tas daudzus uzrunāja vēl nopietnāk pievērsties Dievam. Drīz vien Aizkrauklē tika dibināta adventistu draudze.

Foto no I.Roderta arhīva

Mācītājam Ivo Rodertam Neslunda vadītais seminārs Saldū kļuva par īpašu katalizatoru mācītāja kalpošanas darbā.

Man ir vislabākās atmiņas par laiku, kad bija iespēja darboties vienā projektā ar Tomasu,” stāsta Ivo. “Kā jaunam mācītājam, tas bija kolosāls piedzīvojums — būt kopā ar pieredzējušu draudzes darbinieku un evaņģēlistu. Tieši personīgie cilvēku apmeklējumi, kuros man bija jāpavada Tomasu, un kopējā gatavošanās ikvakara publiskajai uzstāšanai, mani iespaidoja visvairāk. Varu droši teikt, ka es nebūtu tas cilvēks, kas esmu tagad, ja nebūtu bijis šis īsais, bet spilgtais kopējās sadarbības piedzīvojums.
Manuprāt Tomasa Neslunda darbošanās Latvijā ienesa jaunas un progresīvas vēsmas adventistu vidē. Viņa vadītie semināri izcēlās ar enerģisku un negarlaicīgu mūziku un augsta līmeņa (reizēm pat teatrālu) prezentāciju. Ne visiem tas patika vai šķita pieņemami… bet tāda ir dzīve. Mana lūgšana ir: “Mūžīgu mieru dod Tomasam, Kungs, un mūžīgā gaisma lai atspīd viņam!”

Tomass Neslunds ir atstājis pēdas daudzu Latvijas cilvēku dzīves ceļā. Mūža nogalē viņš Amerikas Savienotajās Valstīs darbojās Elenas Vaitas mantojuma fonda paspārnē, palīdzot saglabāt un atjaunot adventistu vēsturiskās ēkas. Daudzus gadus viņš ir bijis Starptautiskās alkoholisma un narkotiku atkarības novēršanas komisijas (ICPA) vadītājs.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Gundai sakarā ar mīļotā dzīvesdrauga zaudēšanu, Tomasa bērniem Todam un Stefanijai, kā arī Mirdzai Graudiņas k-dzei un pārējiem radiem.

Evaņģēlists Tomass Neslunds. In Memoriam Evaņģēlists Tomass Neslunds. In Memoriam Reviewed by VA redakcija on piektdiena, novembris 27, 2020 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.