Finanses

Misijas skola – 3.turpinājums:

Finanses vienmēr ir izaicinājums. Lai arī Misijas skolas projekts ir tapis ticībā, tomēr nevar nerēķināties ar realitāti. Tiem, kas divus gadus mācīsies un praktizēs kā pilna laika Bībeles strādnieki, no kaut kā būs jāpārtiek. Tādēļ acīmredzamais risinājums ir stipendija.

Šobrīd paredzēts, ka jaunieši ik mēnesi saņems 240 eiro. Kā saka Guntis Bukalders, sākotnēji summa bija lielāka, 300 eiro mēnesī. Taču tas izrādījās pārāk liels cipars. Protams, ar 240 eiro mēnesī būs izaicinājums izdzīvot. Bet arī tos ir jāatrod. Sākotnēji Latvijas Draudžu savienība esot bijusi gatava visam projektam dot tikai 1000 eiro. Ūnija tam nepiekrita. Pēc garākām sarunām un pārliecināšanas LDS ir piekritusi palielināt savu daļu, un nu, saskaņā ar pašreizējām aplēsēm, savienība, ūnija un divīzija izdevumus dalītu trīs līdzvērtīgākās daļās. Savienības padome ir piekritusi apmaksāt trešo daļu no stipendijas izmaksām. Taču pārējo būtu jāsedz ūnijai un divīzijai.

Bijušais Baltijas ūnijas sekretārs Guntis Bukalders saka – nav tā, ka iepriekšējā administrācija bija noraidoša pret Misijas skolas ideju. Taču iesniegtajā projektā neesot bijis nekādas skaidrības nedz par mācību priekšmetiem, nedz pasniedzējiem, un sākotnējie finanšu aprēķini šķituši pārāk lieli. Tā kā ūnijas administrācijas pilnvaras jau beigušās, tad turpinājums nav sekojis. Darbu nu uzsākusi jaunā administrācija, un lēmums būs jāpieņem tai. Gan Inga Šļakota, gan Valdis Zelčs abi ir ievēlēti jaunās ūnijas izpildkomitejā, tāpēc arī viņiem būs lielākas iespējas pārliecināt pārējos dalībniekus projektu atbalstīt. Taču skolas padomes priekšsēdētājs Valdis Zilgalvis ir nobažījies. Ja ūnija nepieņem lēmumu tuvākajās dienās vai pāris nedēļās, tad saņemt divīzijas atbalstu būs ļoti sarežģīti. Sākas vasaras atvaļinājumu laiks, un  jau septembrī divīzijas projekti par budžeta izlietojumu nākamajam gadam ir apstiprināti. „Tur nav atvērta kase, kas dod naudu tad, kad gribas,” tā saka Zilgalvis.  Te gan jāpiebilst, ka jau raksta tapšanas brīdī Valdis atsūtīja ziņu, ka ūnijas padome ir apņēmusies tuvāko dienu laikā balsot par šo jautājumu.

Ir vairāki aspekti, kas gan it īpaši divīzijai varētu likt šaubīties nekavējoties atbalstīt projektu. Misijas skolas projekts, kā atzīst Valdis Zilgalvis, pagaidām vēl ir svaigs, pusizcepts. Joprojām nav līdz galam skaidrs, kas kādus priekšmetus pasniegs, cik kuriem lektoriem būs jāmaksā. Ja ir vēlme piesaistīt mācībspēkus no ārzemēm, tas nebūs lēti (dzīvošana, ceļš, darba apmaksa). Šobrīd daudzi aprēķini ir tikai aptuveni. Valdis saka, ka tas divīzijā var radīt papildus jautājumus.

Guntis Bukalders savukārt min citu aspektu. Ūnija pārstāv visu trīs Baltijas valstu intereses. Tās budžets ir ierobežots. Misijas skola ir tikai Latvijas projekts. Lietuvieši un igauņi varētu jautāt, kāpēc viņiem jāfinansē latviešu draudžu vajadzības. Viņaprāt, idejas iniciatoriem vēl būs jāveic pārliecināšanas darbs pārējo Baltijas valstu kolēģu vidū. Uz šo gan Inga iebilst: nav tā, ka ūnija atbalsta tikai to, kas vienlaicīgi darbojas visās 3 valstīs. Gana lielas naudas summas esot novirzītas Ietekmes centram Igaunijā  un līdzīgam centram un dievnamam Lietuvā. Turklāt misijas skolas valoda ir arī angļu, un Inga domā, ka perspektīvā tai jākļūst par Baltijas misijas skolu – tas esot laika jautājums.

Guntis Bukalders sarunā min vēl vienu jautājumu, uz kuru viņš personiski sev nav radis atbildi. Viņš jautā, vai ir saprātīgi iztērēt 100 tūkstoš eiro, lai palīdzētu dažām draudzēm ar Bībeles strādniekiem un noskaidrotu, vai kāds no viņiem varētu kļūt nākotnē par mācītāju? Pat ja, piemēram, 2 vai 3 jaunieši izvēlēsies turpināt studijas teoloģijā un kļūt par mācītājiem, vai šī ir saprātīga līdzekļu izlietošana? Kā zināms, baznīcai ir grūti nodrošināt jau esošos mācītājus.  Kā saka Guntis, par šādu naudu ārzemēs varētu apmācīt 5-6 mācītājus, nodrošinot viņiem pat maģistra grādu.

Tomēr runa nav par mācītājiem. Inga Šļakota un Valdis Zelčs neslēpj – viņu vīzija ir daudz plašāka. Tiesa, tā ir ne mazāk diskutabla.
Par to nākamajā rakstā: Īpašā adventistu misija.

Rakstu sēriju sagatavojis žurnālists Aidis Tomsons, VA
Finanses Finanses Reviewed by VA redakcija on pirmdiena, jūlijs 01, 2019 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.