Vai esat kopā ar gudrajiem ceļiniekiem?

Ziemassvētki ir ceļojums. Daudzi cilvēki šajā laikā uzsāk ceļojumu uz mājām pie savas ģimenes. Bērni dodas uz vecvecāku mājām. Studentu pilsētiņas kļūst par „spoku pilsētiņām”. Arī Ziemassvētku stāstā Jāzeps un Marija devās uz Betlēmi, jo tieši šajā laikā tika uzsākta tautas skaitīšana. Arī debesu eņģeļi nolaidās no debess izplatījuma, lai ganiem paziņotu par Jēzus piedzimšanu. Gani devās pie silītes. Jāzeps un Marija ar Jēzu devās uz Ēģipti, lai izglābtos no Hēroda nāves sprieduma.

Tomēr, ievērojamākais ceļojums no visiem bija gudro vīru ceļojums. Mēs neko daudz nezinām par šiem gudrajiem vīriem. Tas, ko mēs esam dzirdējuši, ir tikai dažādu tradicionālo nostāstos minētie apraksti, kā piemēram, Bībelē nekur nav rakstīts, ka tie bija trīs gudrie vīri. Nav arī nekādu norāžu uz to, ka tie bija prinči un tie nav arī nosaukti vārdā. Nav pieminēta arī viņu etniskā izcelsme. Par viņiem ir teikts tikai Mateja evaņģēlija otrās nodaļas pirmajos četrpadsmit pantos.

Tomēr tas, ka zinām par viņiem tik maz, padara šo stāstu vēl intriģējošāku. Kāpēc gan trijiem nejūdu izcelsmes svešiniekiem bija tāda interese par Jūdu Ķēniņa piedzimšanu? Kāpēc viņiem likās svarīgs šis Jūdu pravietojums? Kāpēc viņi devās tik tālā ceļojumā, lai apskatītu jaundzimušo?
[N.B. raksta autors piedāvā dažas atbildes savā youtube kanālā www.youtube.com]

Šie gudrie vīri pārsvarā visos Ziemassvētku stāstos ir attēloti kā tērpušies garos talāros ar dīvainām cepurēm galvā, un kuri ir nerunīgi un atrodas nomaļus. Viņiem nav galvenā loma. Tomēr viņi piedāvā mums interesantu izdevību no jauna padomāt par mūsu pašu Dieva meklējumiem.

Lai arī ir maz zināms par šiem gudrajiem vīriem, tomēr visiem ir zināmas sekojošas būtiskas lietas:

Meklētāji

Šie vīri bija meklētāji. Viņi gribēja uzzināt patiesību. Viņi mācījās. Viņi meklēja gudrību. Šie vīri skatījās ārpus savām ierastajām tradīcijām, un ārpus saviem reliģiskajiem uzskatiem. Viņi nebija mierā tā vienkārši sēdēt un klausīties visā ko viņiem liek priekšā. Viņi meklēja.

Novērotāji

Gudriem vīriem nepietika tikai ar to, ka viņi lasīja antīkās grāmatas un rakstus, bet viņi bija arī labi visas apkārtesošās pasaules novērotāji. Tajā laikā nebija daudz cilvēku, kuriem bija pieejami Jūdu svētie raksti ar pravietojumiem par Glābēju. Tomēr šiem gudrajiem piemita zināšanas par debesīs esošo spīdekļu nozīmi un sakarībām. Viņu nodarbe bija raudzīties un saskatīt Dieva ieceltas zīmes.

Sekotāji

Gudrie vīri, ieraugot zīmes pie debesīm, pameta visu, kas tiem bija darāms. Viņi bija pilnībā pārņemti ar iespēju izmantot Dieva piešķirto brīdi un zīmi un sekot tai. Šis ceļojums nebija nekāds vieglais. Tam bija jānotiek vairāku mēnešu garumā. Tāpat kā jebkurš garš ceļojums, arī šis bija jāplāno. Priekš šī ceļojuma bija jāiegādājas viss nepieciešamais mantu nešanai, jānoalgo apsargi, jānopērk pārtika un jānopērk nakšņošanas vietas visa ceļa garumā. Gudrie vīri bija apņēmības pilni atrast vietu, kur Dieva godība varēja parādīties un tas viņus tik ļoti motivēja, ka viņi bija gatavi lieliem pārkārtojumiem savās ierastajās dzīvēs. Viņu laiks, ērtības un nauda tika pakārtoti vienam mērķim – atrast Jēzu.

Uzticība

Gudro vīru ceļojums tika veikts ticībā. Viņiem bija zināmi senie svētie raksti un to izcelsme nav atrodama viņu pašu tradicionālajā kultūrā. Viņiem bija zināma šī dīvainā gaisma debesīs. Tomēr viņiem nebija nekādas garantijas, ka tieši tā tas arī notiks. Viņiem nebija adreses un arī globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) koordinātes, lai nokļūtu tur, kur bija jānokļūst. Viņiem nebija arī nekādu apsolījumu, ka viņi atradīs to, ko devās meklēt tik tālā ceļojumā. Viņiem bija tikai vienkārša cerība, ka Rakstos uzrakstītais bija patiesība un, ka viņi var droši veikt šo garo ceļojumu, kura beigās viņiem būs iespēja ieraudzīt jaundzimušo Ķēniņu. Un tā ir tieši šī ticības būtība. Uzticība Dieva gādībai bez jebkādām garantijām, uzticība tik lielā mērā, ka jūs izejat un sekojat.

Pielūgsme

Savā ceļojumā gudrie vīri bija paņēmuši līdz arī savas vislabākās dāvanas. Viņi meklēja Dievu, bet ne jau savtīgu nolūku dēļ. Viņi meklēja ar nolūku dot! Tas ir tieši tas, ko bībelē apzīmē ar vārdu pielūgsme. Mēs atnesam to, kas mums ir jāatdod Dievam. Mēs atnesam pašu labāko. Un tas ir tieši tas, ko gudrie vīri arī darīja, viņi atnesa pašas visdārgākās un vissvarīgākās lietas.

Vai mēs esam tikpat gudri?

Ir viegli ignorēt šo gudro vīru ceļojumu un neievērot viņu stipro nodošanos saviem meklējumiem pēc Dieva. Protams, viņi nav tie, kam būtu jābūt mūsu uzmanības lokā. Un tomēr, viņiem ir īpašs piedāvājums mums visiem, kaut vai piemēram, iedvesma. Ko es redzu, kad es izvērtēju savus garīgos ceļojumus? Vai es ilgojos tik ļoti pēc šāda ceļojuma? Par laimi, man nav jāšķērso tuksnesis. Jēzus jau ir atnācis. Tomēr mums ir jāizšķiras par to, kā mēs atbildēsim Dievam un vai Viņš ir bijis mūsu dzīves centrā?

Svinot šos Ziemassvētkus, padomājiet par šiem gudrajiem vīriem un uzdodiet sev sekojošus jautājumus:

  • Vai es esmu meklētājs vai sēdētājs? Vai es patiešām gribu uzzināt, kas ir patiesība? Vai es to vispār meklēju?
  • Vai esmu tikai skatītājs? Vai es glābjos no pasaules kādā sev zināmā ērtā vietiņā, vai arī es dodos šajā pasaulē, meklējot vietu, kur Dievs varētu parādīties?
  • Vai es sekoju? Vai es atsaucos, kad man ir sajūta, ka Dievs mani uzrunā? Vai es pārkārtoju savu dzīvi tā, lai varētu sekot Dieva vadībai? Vai es vēlos, ka Dieva prerogatīvas atrodas arī manas dzīves pašā viducī?
  • Vai es esmu ticībā kādreiz devies kaut kur? Vai es pieprasu garantijas no Dieva? Vai esmu gatavs sekot, nezinot kādas tam būs sekas?
  • Vai esmu Dieva pielūgsmē? Vai meklēju Dievu tikai, lai iegūtu savu labumu? Vai es atdodu Dievam to pašu vislabāko? Vai es veltu savu dārgāko laiku, jūtas un līdzekļus, lai pagodinātu Dievu?

Uz kurieni tevi ved tavs Ziemassvētku ceļojums?


Ziemassvētku laiks atklāj mums, ka Dievs ir nācis uz šīs zemes, lai atrastu mūs. Mums nav jākļūst nošķirtiem. Mēs neesam vieni. Mēs tiekam mīlēti. Jēzus vārds nozīmē Imanuēls, t.i. Dievs ir ar mums. Dievs ir blakus. Dievs grib attiecības ar tevi. Dievs grib, ka tu iepazīsti Viņu.

Dievs tevi meklē. Šīs ir lieliskākās ziņas. Ziemassvētki piedāvā arī aicinājumu. Kā tu atbildēsi Dievam? Vai tu meklē Viņu? Vai tu redzi Viņu savā pasaulē? Vai tu sekosi Viņa vadībai? Vai tev ir paļāvīga ticība, kurai nekādas garantijas nav vajadzīgas? Vai tu dod to labāko Dievam pateicībā par to, kas tev ir?

Jeremijas 29:13 Dievs apsolīja, ka: „Kad jūs Mani meklēsit, jūs Mani atradīsit. Ja jūs no visas sirds Mani meklēsit , Es būšu atrodams, tā saka Tas Kungs.” Tas bija tieši tas, ko gudrie vīri bija darījuši un kas viņus arī darīja gudrus.

Lai viņi šajos Ziemassvētkos ir jums paraugs un jūsu pašu aicinājums.

Raksta autors ir Marks Alans Šelske (Marc Alan Schelske)
Pārpublicēts no spectrummagazine.org/
Vai esat kopā ar gudrajiem ceļiniekiem? Vai esat kopā ar gudrajiem ceļiniekiem? Reviewed by VA redakcija on sestdiena, decembris 24, 2016 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.