Baznīca turpmāk ieroču industrijā neieguldīs


Ģenerālkonference ir nolēmusi atteikties no naudas ieguldīšanas ieroču industrijā.

Šādu ziņu piektdienas pēcpusdienā, 5.aprīlī, izplatīja oficiālā Adventistu ziņu aģentūra ANN, atsaucoties uz lēmumu, kurš pieņemts pirms 2 nedēļām. 

VA jau rakstīja, ka februārī satraukumu par baznīcas investīciju portfeli izteica Norvēģijas ūnijas prezidents Viktors Marlejs. Viņš februāra beigās uzrakstīja atklātu vēstuli Ģenerālkonferencei, aicinot neieguldīt naudu uzņēmumos, kas nodarbojas ar ieroču ražošanu. Par to varēja lasīt žurnāla “Adventist Today” mājaslapā. Savā vēstulē viņš rakstīja, ka tas ir nepieņemami baznīcai gūt peļņu no kompānijām, kas tieši vai netieši saistītas ar ieroču industriju.

Jāatzīst, daudziem šī ziņa bija pārsteigums. Draudzes locekļi nemaz nezināja, ka baznīca iegulda naudu šādā biznesā. Paralēli V.Marlejs aicināja nodrošināt atklātu un caurspīdīgu informāciju par visām investīcijām.

Pēc nedēļas, 2.martā, atbalstu Norvēģijas baznīcas vadītājam pauda divas lielās Eiropas divīzijas – Intereiropas un Transeiropas divīzija (kurā ietilpst arī Latvijas Adventistu baznīca).

Kā 5.aprīļa paziņojumā raksta ziņu aģentūra ANN, šī iemesla dēļ 20.martā tika sasaukta Ģenerālkonferences Korporāciju padomes (GC Corporation Board) sēde. Tajā tika nolemts atsaukties Eiropas adventistu aicinājumam. Pēc 20.marta sanāksmes Padome izplatīja paziņojumu:  “Mēs vēlreiz apstiprinām to, ka neieguldām naudu kompānijās, kas ir saistītas ar alkohola, tabakas, azartspēļu, pornogrāfijas, gaļas produktu un kofeīnu saturošu produktu ražošanu… Padome arī uzdod Ģenerālkonferences Investīciju menedžmenta komitejai pārskatīt visas pašreizējās un iespējamās investīcijas, lai izslēgtu tās kompānijas, kuras tieši vai netieši ir saistītas ar ieroču, munīcijas un citu kara industrijas sistēmu ražošanu vai tirdzniecību. Papildus mēs uzdodam komitejai izvairīties no investīcijām kompānijās, kuras ir iesaistītas kājnieku mīnu vai kodolieroču ražošanā.”

Baznīcas oficiāli izplatītajā paziņojumā gan netiek pieminēts, kāpēc šāds padomes lēmums tapis. Arī ANN ziņu aģentūra nav ziņojusi par Norvēģijas un Eiropas valstu aicinājumiem Vispasaules baznīcai. Tāpat nav zināms, kāpēc paziņojums par šo Ģenerālkonferences lēmumu tika izplatīts tikai pēc 2 nedēļām.

Jāpiebilst, ka publicētā ziņa ir raisījusi dažādus komentārus Baznīcas oficiālajā mājas lapā. Kā raksta viens no baznīcas darbiniekiem, viņš pievienojies draudzei laikā, kad baznīca investīcijas akciju tirgos uzskatīja par nepieņemamām, kuru dēļ cilvēku pat varēja izslēgt no draudzes. Savulaik viens melnādainais adventistu mācītājs Ņujorkā tika atstādināts no darba, jo bija ieguldījis naudu akcijās. Ir arī citāti no E.Vaitas rakstiem, kur viņa nosoda šādu praksi.  Savukārt citi aizstāv baznīcas politiku, pieminot līdzību no Mateja 25.nodaļas par trim kalpiem, no kuriem divi iedotos talentus pavairoja, bet trešais ieraka zemē. Viņuprāt, ir saprātīgi nevis naudu vienkārši tērēt, bet to gudri pavairot.
Baznīca turpmāk ieroču industrijā neieguldīs Baznīca turpmāk ieroču industrijā neieguldīs Reviewed by VA redakcija on svētdiena, aprīlis 08, 2018 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.