Baznīcai pietrūkst naudas

Nedēļas nogalē visi adventistu mācītāji Latvijā saņēma nepatīkamu ziņu – viņu algas par darbu iepriekšējā mēnesī samazinātas par 10 procentiem. Šāds lēmums bija pieņemts pašā pēdējā brīdī. Ziņa par to, ka alga tiks samazināta, mācītāju elektroniskajās pastkastītēs iekrita naktī pirms algas izmaksas. Draudžu savienības padome par to bija vienojusies iepriekšējā vakarā.


Jau aprīļa sākumā Latvijas draudžu savienības padome bija spiesta konstatēt, ka tās ienākumi sarūk. Pēc ārkārtas situācijas ieviešanas, kad draudzēs tika pārtraukti publiskie dievkalpojumi, vairs nebija iespējams ievākt ziedojumus ierastajā kolektes veidā. Līdz ar to daudzi cilvēki nav varējuši nodot gan mērķziedojumus, gan desmito tiesu. Labāka situācija ir tikai tajās dažās draudzēs, kur cilvēki jau iepriekš bija ziedojuši caur kontu, vai arī tajās pāris draudzēs, kas ārkārtas situācijā turpinājušas slepeni pulcēties uz neafišētiem dievkalpojumiem.

Iepriekš gan tika runāts par nepieciešamajiem uzkrājumiem nebaltām dienām. Vai tie izrādījušies nepietiekami, vai nav izveidoti? Latvijas draudžu savienības vadība gan izteikusies, ka mācītāju slodze šajās dienās ir sarukusi, aicinot sūtīt rakstus, ko publicēt baznīcas oficiālajā vietnē. Situācija ar mācītāju noslodzi varētu būt diezgan atšķirīga. Daļai mācītāju tā pat ir pieaugusi. Lielāko draudžu vadītāji ir pielikuši lielas pūles, lai uzrunātu savus cilvēkus digitālā veidā – tas viss prasījis apgūt jaunas iemaņas, turpinot organizēt dievkalpojumus virtuālajai videi. Turklāt bijis nepieciešams uzturēt arī personisku saziņu ar draudzes locekļiem.

Šobrīd grūti prognozēt, kā šī krīze ietekmēs finansiālo stabilitāti turpmāk. Visticamāk, brīdī, kad valdība ļaus atkal atvērt dievnamus publiskiem dievkalpojumiem (tiesa, saglabājot noteiktus ierobežojumus), ienākumi baznīcas kasē pieaugs. Sākotnēji tie pat varētu būt lielāki nekā parasti, jo daudzi cilvēki naudu ir krājuši, lai to nodotu, tiklīdz tas būs iespējams. Tomēr vismaz šajā gadā situācija būs sarežģīta. Daudzi cilvēki ir zaudējuši darbu vai arī viņu ienākumi ir sarukuši, līdz ar to arī ziedojumi un desmitā tiesa visticamāk būs mazāka nekā līdz šim.

Jāpiebilst, ka šī nav problēma tikai Adventistu baznīcai. Publiski zināms, ka gan Romas katoļu baznīca, gan Evaņģēliski luteriskā baznīca ir vērsusies ar lūgumu Tieslietu ministrijā un arī Finanšu ministrijā rast iespēju palīdzēt, cerot uz tiem miljardiem, kurus valdība rezervējusi krīzes pārvarēšanai.
Baznīcai pietrūkst naudas Baznīcai pietrūkst naudas Reviewed by VA redakcija on svētdiena, maijs 03, 2020 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.