Vēl viens izaicinājums Baznīcas vienotībai – nauda

Ziemeļamerika ir Adventistu baznīcas šūpulis. Savienotajās Valstīs 19.gadsimtā dzima adventistu kustība, un amerikāņu adventisti bija tie, kas misijas vēsti centās aizvest tālāk pasaulē. Nu ir izveidojusies paradoksāla situācija. Lai gan ASV joprojām lielā mērā nodrošina misijas darbu visā pasaulē, skaitliskā ziņā amerikāņi adventismā kļuvuši par minoritāti.

Photo by Mylon Medley (www.nadadventist.org)
Lai gan Ziemeļamerikas adventisti aktīvi cīnās par sieviešu līdztiesību baznīcā, viņiem nav iespēju to nodrošināt. Trešās pasaules valstīs ticīgo skaits ir krietni lielāks, un viņi lielākoties ir pret sieviešu ordināciju. Tajā pašā laikā tieši ASV sūtītā nauda lielā mērā finansē misijas darbu šajās valstīs. Tas ir radījis spriedzi, kura nu ir izlauzusies uz āru. Ziemeļamerikas adventisti ir pieprasījuši samazināt to naudas daļu, kuru viņi nodod Ģenerālkonferencei.

Kā jau rakstījām, novembra sākumā Ziemeļamerikas divīzijā notiek Gada sanāksme. Pēc tam, kad delegāti bija nobalsojuši par nepakļaušanos baznīcas „Vienotības dokumentam”, klātesošie uzklausīja vairāku nodaļu atskaites. Tās visas rādīja, ka Ziemeļamerikas adventisti cīnās ar finanšu trūkumu. Naudas trūkst gan labdarības pasākumiem, gan mediju darbam, gan mācītāju pensijām utt. Tikmēr vairāk nekā citi amerikāņi naudu atdod Ģenerālkonferencei. Lūk, daži skaitļi, kas izsaka visu būtību:
  • Ziemeļamerikas divīzijā desmitā tiesa pēdējos divus gadus pārsniedz miljardu dolāru. Ar katru gadu desmitās tiesas summa pieaug. 44 procentus no visiem desmitajiem nodod Ziemeļamerikas adventisti!
  • Ziemeļamerikas adventisti Ģenerālkonferencei atdod 6,35 procentus no visiem desmitajiem, kamēr pārējās divīzijas pasaulē pārsūta tikai 2 procentus.
  • Ģenerālkonferences budžets ir apmēram 100 miljons dolāru gadā. 75 miljonus nodrošina Ziemeļamerikas adventisti, 25 miljonus – pārējā pasaule.
Situācija, kad Ģenerālkonference ar viņu doto naudu mēģina sodīt Ziemeļamerikas adventistus par nostāju sieviešu ordinācijas jautājumā, ir radījusi milzīgu spriedzi. To īpaši varēja izjust otrdienas pēcpusdienā. Gada sanāksmē izvērsās vētrainas diskusijas. Virkne mācītāju brīdināja, ka notiekošais ir kā bumba ir laika degli. Amerikāņi nespēj uzturēt misiju savā valstī, draudzes noveco un finanšu trūkuma dēļ samazina savas aktivitātes. Ja tā turpināsies, tad Ģenerālkonferencei jebkurā gadījumā būs jāsavelk ciešāk savas jostas, jo desmitās tiesas ienākumi samazināsies.

Photo by Pieter Damsteegt (www.nadadventist.org)
Emocionālās diskusijas beidzās ar pieprasījumu balsot par jaunu priekšlikumu. Ar 120 balsīm par un 90 pret Ziemeļamerikas divīzijai tiktu uzdots uzsākt diskusijas par to, lai 2-3 gadu laikā panāktu paritāti finansēs. Proti, šobrīd Ģenerālkonferencei tiek nosūtīts divreiz vairāk naudas nekā tā paliek pašas divīzijas rīcībā. Ziemeļamerikas vadītāji pieprasa šo naudu sadalīt uz pusēm, atstājot vairāk naudas amerikāņu rīcībā.

Šobrīd gan nav skaidrs, kas notiks, ja Ģenerālkonference tam nepiekritīs. Ģenerākonferences mantzinis Huans Prestols-Pesans, kurš arī piedalījās divīzijas sanāksmē, brīdināja, ka Ziemeļamerika  vienpusēji iemaksas samazināt nedrīkst. Šobrīd 500 darbinieku un viņu ģimenes strādā Ģenerālkonferencē, un tik dramatiska finanšu plūsmas samazināšana atstātu nopietnas sekas misijas darbam visā pasaulē. Tiesa, mantziņa uzstāšanās raisīja dažādas replikas, un divīzijas vadītājam bija vairakkārt jāaicina saglabāt mieru un kārtību.

Notiekošais ASV un Kanādā rāda, cik saspringta situācija veidojas Adventistu baznīcā. Lai gan par šķelšanos šobrīd runas nav, izskatās, ka Ģenerālkonferences mēģinājums panākt vienotību ar administratīviem pasākumiem ir radījis vēl lielāku spriedzi. Kā viss turpināsies, par to ir grūti spriest. Izskatās, ka Ziemeļamerikas adventisti vairs nav gatavi samierināties un klusēt, bet aktīvi aizstāvēt baznīcas intereses savā zemē.
Vēl viens izaicinājums Baznīcas vienotībai – nauda Vēl viens izaicinājums Baznīcas vienotībai – nauda Reviewed by VA redakcija on trešdiena, novembris 07, 2018 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.