"Jaunie pravieši" adventistu draudzēs

Ne tikai citās kustībās vai baznīcās, arī adventistu draudzēs regulāri uzrodas cilvēki, kuri saka, ka saņēmuši vēstis no Dieva. Tiesa, atšķirībā no harizmātiskajām kustībām, Adventistu baznīcā pret šādām izpausmēm ir liela skepse. Un tomēr „jaunie pravieši” mulsina.

Šajā vasarā Amerikā gandrīz vai sākušās praviešu cīņas. Puertoriko viena Veselības kalpošanas nodaļas vadītāja Deizija Eskalante (Daisy Escalante) kopš aprīļa apgalvo, ka regulāri saņem vīzijas vai sapņus, kuros viņu uzrunā vai nu Jēzus, vai kāds no eņģeļiem. Viņa šīs vēstis sākusi izplatīt audio versijā spāņu valodā. Tās tiek tulkotas arī angļu valodā un ir pieejamas Youtube kanālā.

Pārsvarā visi vēstījumi ir ļoti drūmi. Tie ir brīdinājumi par atkrišanu draudzē un atkārtoti aicinājumi reformēties. Bieži tiek lietoti vārdi „lāsts” un „atkrišana”. Nevar nepamanīt to, ka tiek izmantota tematika, kas ir atrodama arī E.Vaitas rakstos. Eskalante uzsvērti aicinājusi adventistus atstāt pilsētas un arī vietējās draudzes, kur ir „pārāk daudz grēka”, un doties uz laukiem. Eskalantei ir pavadošs eņģelis, kurš brīdina par nenovēršamo Adventistu baznīcas izpostīšanu. Eskalante saka, ka bieži jūtas kā bez spēka pēc vīzijām. Izteicieni „man tika rādīts” un „es redzēju” atkārtojas bieži.

Eskalantes vēstījumos daudz tiek runāts par „senajām robežzīmēm”. Viņa apgalvo, ka Jēzus raud par adventistiem, kas gatavo ēst vai gludina drēbes sabatā. Viņa nosoda jebkāda veida rotājumus, sauc „sieviešu mācītājas” par atkrišanu. Viens no pamattematiem ir Kristus drīzā nākšana. Tā esot „vienas minūtes attālumā”. Ir arī „jauna gaisma” – 1260 dienu periods, kas ir burtiskie 3,5 gadi, esot sācies 2015.gada 23.septembrī, kad ASV vizītē ieradās pāvests. Laiks izbeigšoties 2019.gadā, kad tikšos pieņemts Svētdienas likums.

Visus vēstījumus droši vien analizēt nav vērts. Taču interesants ir fakts, ka vēl viens „pravietis” Ērnijs Nols (Ernie Knoll), kuru draudze viņa vīziju dēļ izslēdza no savām rindām (pensionēts adventistu mācītājs, kurš arī apgalvo, ka saņem Dieva sūtītus sapņus), pirms nedēļas (17.augustā) izplatīja savu vēstījumu. Viņam Dievs sapnī esot teicis, ka nav devis savas vēstis Deizijai Eskalantei. Viņas vīzijas neesot no Dieva. Nols esot sazvanījies ar Eskalantu pāri (arī Deizijas vīrs aktīvi aizstāv sievas misiju un popularizē viņas uzrunas) un aicinājis pārtraukt izplatīt savus vēstījums. Nols arī izplatījis plašu analīzi, kāpēc Eskalantei nedrīkst ticēt.

Jāpaskaidro, ka arī Nols savos vēstījumos brīdina par draudzes atkrišanu, aicina atgriezties pie pamatvērtībām, ļoti iestājas par E.Vaitas rakstiem un runā par galalaika tuvošanos. Viņa vēstis ir par pareizu mūziku un pareizām grāmatām. Viņš saka, ka ir Dieva vēstnesis šim laikam (pirmo sapni E.Nols esot saņēmis 2005.gadā).

Vairāku grāmatu un rakstu autors Andrē Rais vietnē Spectrummagazine.org  atzīmē, ka neviens no jauno laiku „praviešiem” adventistu draudzēs, kuri apgalvo, ka saņem vēstis no Dieva, tās nav saņēmuši publiskās vietās. Visas šīs vīzijas ir nakts sapņi. Līdz ar to citiem pārliecināties par šiem apgalvojumiem nav iespējams.

Varētu daudz rakstīt par smadzeņu darbību naktīs. Modernā zinātne to izskaidro ļoti vienkārši. Tajā pašā laikā Bībele skaidri atklāj, ka arī Dievs mēdz uzrunāt naktī caur sapņiem. Bībelē rakstīts, ka būs gan Dieva sūtīti vēstneši, gan viltus pravieši. Kā lai izšķir?

Jau no Adventes kustības pirmsākumiem (arī E.Vaitas dzīves laikā) ir bijuši cilvēki, kuri apgalvojuši, ka viņiem ir īpašas Dieva sūtītas vēstis. 19.gadsimta piedzīvojumi adventistus padarīja īpaši uzmanīgus un skeptiskus pret šādiem apgalvojumiem. Vēsture ir apliecinājusi, ka skepse šādās reizēs ir ļoti vajadzīga. Daži „praviešu” apgalvojumi tiešām bijuši dīvaini. Piemēram, 1960.gados Vācijā, Hamburgā, 4 adventisti paziņoja, ka saņēmuši vienādu vēsti – aicinājumu Adventistu baznīcai pievienoties „Dzīvnieku draugu līgai”. Saskaņā ar šo četru vīru teikto, Adventistu baznīcas galvenajai misijai jābūt rūpēm par dzīvniekiem. Visi četri arī devās uz Ģenerālkonferenci, kur meklēja „vecu, slimu, bet gudru vīru”, kura uzdevums esot pagriezt Adventistu baznīcas misiju „pareizajā virzienā”.

Andrē Rais raksta šādi: „Laiku beigās viltus pravietojumu vilnis cenšas diskreditēt Svētā Gara darbu. Izskatās, ka par spīti acīmredzamajam viltojumam, šādi apgalvojumi par praviešu dāvanu turpinās pārbaudīt mūsu izpratni par to, ko nozīmē „praviešu gars” un kā tas ietekmē draudzi."

/Informāciju apkopoja A.Tomsons/
"Jaunie pravieši" adventistu draudzēs "Jaunie pravieši" adventistu draudzēs Reviewed by VA redakcija on piektdiena, augusts 25, 2017 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.