Miris rokenrola pionieris – adventists Litls Ričards

Pasaules mediji šajā sestdienā ziņo par viena no rokenrola pioniera, mūzikas pasaulē slavenā mākslinieka Litla Ričarda nāvi (viņa īstais vārds ir Ričards Penimens). Iespējams, daudzi lasītāji nezina, ka viņš bija arī Septītās dienas adventistu draudzes loceklis.

Par rokenrola dzimšanas gadu neoficiāli uzskata 1955. gadu, kad divi dziedātāji nāca klajā ar savām dziesmām – viens no tiem bija Bils Heilijs, otrs Litls Ričards. Viņa singli “Tutti Frutti”, “Good Golly Miss Molly”, “Tall Sally” kļuva par hītiem.
"Viens no nozīmīgākiem izpildītājiem rokenrola rašanās periodā 20. gadsimta 50. gados. Iespējams, vairāk nekā jebkurš cits mūziķis veicinājis priekšstatu par rokenrolu kā optimistisku, bet dumpīgu, pat mežonīgu mūziku, kas nepakļaujas rasu un paaudžu aizspriedumiem, kā arī pieņēmumiem par labu gaumi un muzikālām vērtībām," rakstīts Nacionālajā enciklopēdijā. 
Ričards kopā ar citiem rokenrola pamatlicējiem bija starp pirmajiem mūziķiem, kas inaugurēti Rokenrola slavas zālē (Rock and Roll Hall of Fame, 1986), uzņemts arī Dziesmu autoru slavas zālē (Songwriters Hall of Fame, 2003). Saņēmis Grammy balvu par mūža ieguldījumu (Grammy Lifetime Achievement Award, 1993).

Mūziķa dēls Denijs Penimens apstiprinājis, ka tētis miris no kaulu vēža. Viņa veselība pēdējos gados nebija laba, un pēdējo koncertu viņš sniedza 2014.gadā. Tomēr vienmēr viņa mūzika bijusi enerģijas un milzīga prieka pilna.

Mākslinieks ir dzimis adventistu ģimenē. Viņš kā bērns bieži dziedāja un muzicēja draudzē. Tomēr tēvs nekad neatzina viņa mūzikas izvēli, un 13 gadu vecumā, kad viņš pateica, ka ir gejs, tēvs viņu faktiski no mājām izdzina. Tomēr ticību viņš nepazaudēja un nākamajos gados aktīvi liecināja par savu pārliecību. Presē viņš tika dēvēts arī par adventistu mācītāju. Pašā adventistu vidē gan ir bijušas diskusijas par to, jo nav ziņu, ka viņš būtu ordinēts jeb iesvētīts. Paralēli rokenrolam viņš ar prieku dziedāja gospeļdziesmas.

Spriežot pēc publiskajām ziņām, dzīves laikā viņam ar draudzi bijušas sarežģītas attiecības. Iemesls tam bijusi ne tik daudz mūzika, cik seksuālās orientācijas izaicinājumi. Kā jau teikts, viņš pats atzinies, ka ir gejs, taču tajā pašā laikā uzskatīja, ka homoseksualitāte ir grēks. Tāpēc viņš vēlāk sevi dēvēja par biseksuālu cilvēku, neslēpjot, cik lielas grūtības viņam tas radījis. Viņš atklāti stāstījis par to, ka savu homoseksualitāti izpaudis masturbējot, taču pēc tam vienmēr juties nožēlojami.

Vienā no savām pēdējām intervijām 2017.gadā adventistu TV viņš sacīja:
Lai arī kāds Tu esi, Dievs Tevi mīl. Man ir vienalga, kāds Tu esi. Viņš Tevi mīl un spēj Tevi izglābt. Viss, ko Tev vajag darīt, ir sacīt: “Kungs, pieņem mani tādu, kāds es esmu. Es esmu grēcinieks.” Bet mēs visi esam grēkojuši un visiem mums trūkst dievišķās godības.
Te var noskatīties 2017.gada interviju:
Miris rokenrola pionieris – adventists Litls Ričards Miris rokenrola pionieris – adventists Litls Ričards Reviewed by VA redakcija on svētdiena, maijs 10, 2020 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.