Adventistu aresti Burundijā – šķelšanās sekas

Adventistu plašsaziņas līdzekļos pēdējās nedēļās daudz tiek rakstīts par Burundiju. Jaunākās ziņas no šīs Āfrikas valsts ir satraucošas: atkārtoti arestēts Adventistu baznīcas vadītājs Burundijā Lameks Barišinga. Vispasaules Adventistu baznīcas prezidents Teds Vilsons izplatījis aicinājumu aizlūgt par adventistiem Burundijā. Garā vēstulē, kas publicēta Vispasaules Adventistu baznīcas mājas lapā, Teds Vilsons iedrošina Burundijas adventistus, sakot, ka Ģenerālkonference viņus atbalsta un aizlūdz par viņiem. Ģenerālkonferences vadītājs pauž pārliecību, ka adventisti Burundijā šobrīd piedzīvo vajāšanas, un aicina viņus palikt šajos grūtajos apstākļos uzticīgiem Dievam un arī baznīcai.

Vēl nedēļu pirms Lameka Barišingas aresta garu paziņojumu izplatīja Austrumu-Centrālāfrikas divīzija. Arī tajā divīzijas vadība ziņoja par plašajām vajāšanām un arestiem, netiešā veidā aicinot izdarīt spiedienu uz Burundijas valdību. Taču tas raisījis pretēju reakciju. Barišinga tika arestēts tad, kad centās doties uz divīzijas Gada sanāksmi.

Notikušais raisījis lielu interesi sociālajos tīklos, taču pēdējās dienās kļūst redzams, ka aina ir krietni sarežģītāka nekā izriet no oficiālajiem baznīcas paziņojumiem. Patiesībā situācija baznīcas iekšienē Burundijā ir dramatiska. Iespējams, policija ir iejaukusies, lai pasargātu valsti no plašākām nekārtībām un pieaugošas vardarbības.

Oktobra pēdējās dienās savu pētījumu publicējis žurnāls “Adventist Today”. Kā ziņo medijs, notikumam ir vairāk nekā gadu sena vēsture. 2018.gadā Ģenerālkonferences auditā tika atklāta naudas izšķērdēšana un iespējama piesavināšanās salīdzinoši lielos apmēros. Audits secināja, ka notikušajā vainojams ūnijas sekretārs. Tā kā Burundijā ūnijas vadību ieceļ un kontrolē tiešā veidā Austrumu-Centrālāfrikas divīzija, tai bija jārīkojas. Taču divīzija no amata atcēla nevis sekretāru, bet gan ūnijas vadītāju Jozefu Ndikubvajo. Pamatojumam vadītāja atcelšanai gan tika minēts vēl viens iemesls, proti, Ndikubvajo pārāk cieši sadarbojoties ar Burundijas valdību, viņš bija piekritis kļūt par valsts Nacionālās drošības komisijas locekli.

Daudziem Burundijas adventistiem notikušais bija pārsteigums, Viņi vērsās Burundijas Pretkorupcijas tiesā, lai tā izmeklē notikušo naudas izšķērdēšanu. Tiesa lika sekretāru un mantzini apcietināt. Savukārt divīzija vērsās pie tiesas, sakot, ka viņi nevēlas, lai kādi tiktu tiesāti. Divīzija arī iecēla ūnijas vadībā Lameku Barišingu.

“Adventist Today” izsaka minējumus, kāpēc notikumi risinājās šādi. Vēl pirms vadītāju maiņas baznīcā valdīja spriedze starp dažādu cilšu pārstāvjiem. Žurnāls norāda, ka Burundijā līdzīgi kā kaimiņos esošajā Ruandā dzīvo divas lielās ciltis Huti un Tutsi. Atgādinām, pirms pārdesmit gadiem Ruanda piedzīvoja jaunāko laiku vēsturē asiņaināko slaktiņu, kurā dažu mēnešu laikā dzīvību zaudēja ap miljons cilvēku. Diemžēl tajā bija iesaistīti arī kristieši.

Pēc baznīcas vadītāja nomaiņas spriedze Burundijā tikai pieauga. Daļa adventistu jauno vadību neatzina, un arī Burundijas valdība paziņoja, ka viņi par Adventistu baznīcas vadītāju joprojām uzskata Jozefu Ndikubvajo. Saskaņā ar Burundijas likumiem, nevalstisko organizāciju vadītājus nedrīkst atcelt no amata pirms viņu pilnvaru beigām, ja vien atcelšanai nav likumīgs pamats. Burundijas iekšlietu ministrija uzskatīja, ka divīzijai (kura atrodas nevis Burundijā, bet gan Kenijā) nebija pamata atcelt Ndikubvajo no amata. Tā kā adventisti ir viena no piecām lielākajām konfesijām Burundijā, valdība iepriekš bija rēķinājusies ar baznīcas ietekmi sabiedrībā. Šī iemesla dēļ ne tikai Ndikubvajo, bet arī iepriekšējie vadītāji bija iesaistīti kādā valsts konsultatīvā padomē vai komisijā, un šoreiz valdība divīzijas lēmuma dēļ nebija gatava mainīt Nacionālās drošības komisijas sastāvu.

Tālākie notikumi bija ļoti nepatīkami. Dievkalpojumos bieži izcēlās kautiņi. Policija bija spiesta būt klāt sapulcēs, lai novērstu tālāku vardarbību. 10.maijā Jabas draudzē Bujumburā ieradās 4 autobusi, pilni ar cilvēkiem, lai izjauktu dievkalpojumu, jo tajā sludināja mācītājs, kurš atbalstīja atcelto ūnijas vadītāju. Svētrunas laikā mācītājs tika nogāzts no kājām un piekauts. Draudzes locekļi izsauca policiju. Pēc kautiņa jaunieceltais, bet valsts neatzītais vadītājs Barišinga tika apcietināts. Kopš tā laika ir notikuši daudzi aresti, lielākoties, kā raksta “Adventist Today”, lai novērstu pieaugošo vardarbību starp adventistiem. Tiesa, daudzi, tajā skaitā Barišinga, vēlāk tika atbrīvoti.

Burundijā pavasarī bija ieradies arī Ģenerālkonferences pārstāvis, Sabiedrisko attiecību un reliģiskās brīvības nodaļas vadītājs dr. Diops. Sarunās ar Iekšlietu ministru tika panākta vienošanās, ka Adventistu baznīca izraudzīsies vēl citu vadītāju, kurš spēs vienot abas sašķeltās puses. Tomēr kaut kādu iemeslu dēļ vienošanās tā arī nav īstenota. Tieši otrādi – pēc kāda laika Ģenerālkonference nosūtīja Burundijas valdībai vēstuli, pieprasot respektēt baznīcas pieņemto lēmumu par vadītāju maiņu. Vēstulē arī tika piedraudēts, ka Adventistu baznīca patur tiesības vērsties ANO un citās starptautiskās institūcijās aizstāvību, ja Burundijas valdība neatzīs baznīcas izraudzīto vadītāju.

Pirms dažām nedēļām Ģenerālkonferences gada sanāksmē Teds Vilsons uzsvēra, ka Barišinga tā arī nav ielaists ūnijas telpās un nespēj pilntiesīgi vadīt baznīcu. Vilsons sacīja, ka šādā veidā Burundijas valdība vajā draudzi, un aicināja mācītājus aizlūgt par draudzes locekļiem Burundijā.
Jāpiebilst, ka daudzās vietās adventistu dievkalpojumi šobrīd ir aizliegti, lai nepieļautu tālāko vardarbību. Bet kā notikumi risināsies tālāk, to šobrīd ir grūti prognozēt.
Adventistu aresti Burundijā – šķelšanās sekas Adventistu aresti Burundijā – šķelšanās sekas Reviewed by VA redakcija on sestdiena, novembris 02, 2019 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.